ХРВАТСКИ ТРАНСПОРТНИ ХЕЛИКОПТЕРИ МИ-8 МТВ ОДЛЕТЕЛИ ЗА УКРАЈИНУ: ДЕВЕТ У ЛЕТНОМ СТАЊУ ПРЕЛЕТЕЛО, А ЈОШ ПЕТ ПРЕБАЦУЈУ КОПНОМ

Девет транспортних хеликоптера Хрватског ратног ваздухопловства, који су у фебруару 2023. донирани Кијеву пребачено је у Украјину. У понедељак 8. маја полетело је после ремонта у Зракопловном заводу у Великој Горици 9 транспортних хеликоптера према Украјини.

На пут према Украјини спрема се и још пет хеликоптера који нису у летном стању због недостатка резервних делова и истека ресурса. Ове летелице би требало како је предвиђено да служе као резервни делови или да их украјински механичари оспособе за летење.

На друштвеним мрежама већ су се појавили и први снимци прелета ових хеликоптера.

Како наводе хрватски медији прелет транспортних хеликоптера обављен је у раним јутарњим часовима.

РВ и ПВО Хрватске и МУП Хрватске су у свом саставу једно време имали 28 хеликоптера Ми-8С, Ми-8П, Ми-8ПС, Ми-8Т, Ми-8МТВ-1.

Скоро сви транспортни хеликоптери Ми-8МТВ-1 потичу из цивилне флоте Аерофлота која се налазила на аеродромима некадашњег Совјетског Савеза. За једног Ми-8 доказано је да је био стациониран у Јакутији, док за остале нема таквих тврдњи да потичу из саме Русије, тако да постоји велика шанса да су ти хеликоптери набављани по целом екс простору Совјетског Савеза, а онда преко Русије и Украјине достављани у Хрватску.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *