НАПАД НА МОСТ ЗАТОКА: Како је руска стратешка авијација извела напад на кључну руту за снабдевање украјинске војске у Одеси

Седам бомбардера дугог долета Туповљев ТУ-22М3 у недељу увече 7. маја 2023.године извршили су заједно са бродовима Црноморске флоте комбиновани ракетни удар на циљеве у Одеској и Николајевској области. Шест бомбардера полетело је из ваздухопловне базе Шајковка и три из базе Енгелс у Саратовској области.

Бомбардери су затим заузели курс према Црном мору одакле су у ноћним сатима лансирали крастареће ракете Х-22 које имају бојеву главу тежине 950 килограма ка циљевима у Одеској и Николајевској области.

Иначе да додамо да су стратешки бомбардери летели у режиму радио тишине и са искљученим транспондерима.

У касним ноћним сатима нападнута су складишта за које руска страна тврди да су била места окупљања украјинске борбене технике за предстојећу офанзиву на Херском правцу.

На мети напада руских крстарећих ракета нашао се и мост Затока на Дњестарском каналу који је кључна жила куцавица за снабдевање украјинске војске на југу Украјине. Иначе мост је удаљен од Одесе 50 километара у правцу југосистока и до сада је неколико пута био мета напада руске стратешке авијације, крстарећих ракета и безпосадних пловила.

Према првим информацијама мост је нападнут са две крстатреће ракете Х-22 са чиме је у потпуности прекинут железнички саобраћај преко овог моста и снабдевање украјинске војске муницијом, горивом и тешким наоружањем.

Мост Затока у јавности последњи пут помињан је био први пут пре годину дана 26. и 27. априла 2022. године, а последњи пут 11. новембра 2022. године. У прва два случаја је руска морнарица извела напад крстарећим ракетама на мост, који је том приликом тешко оштећен, али не и срушен. Највећа оштећења том приликом претрпео је железнички део. Мост Затока је једина веза два дела Украјине, некадашње Берсабије са остатком Украјине. Иначе овим правцем возовима из Румуније, украјинској војсци у Одеској и Николајевској области дотурано је гориво, муниција и наоружање. Мост је трећи пут нападнут 11. новембра 2022. године када је напад извело беспосадно морско пловило (највероватније се ради о украјинском дрону који је заробљен код Севастопоља када се насукао).

Иначе један од мотива осим прекида линије снабдевања може бити и тај да Русија поново припрема акције у овом делу Украјине. Код Украјинаца никад није био отклоњен страх да ако руска војска заиста заузме овај део Одеске области отворити пут до Молдавије и Придњестровља, али и евентуални прелазак руских трупа преко те територије право у двориште Одесе без могућности за украјински контранапад.

Мост је такође једна од веза према луци Рени која је иначе велика транспортна чворна тачка на обали Дунава -украјинска страна, а која уско повезује морски, речни, железнички и моторни саобраћај. Лука се налазина 101 км удаљена од ушћа Дунава у Црно Море и са њим је повезана преко два канала „Дунав – Црно море” и Сулинског канала. Дубина у близини пристаништа достиже 7,5 метара, што омогућава пловидбу бродовима са газом погодним за овакве канале.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *