HENSOLDT ЋЕ ИСПОРУЧИТИ БОРБЕНИ СИСТЕМ, ЕФЕКТОРЕ И СЕНЗОРЕ ЗА НАДОГРАДЊУ СЛОВЕНАЧКИХ ПАТРОЛНИХ ЧАМАЦА

Hensoldt Nexeya France ће испоручити свој систем борбеног управљања Lyncea (CMS) и припадајуће сензоре и ефекторе у склопу модернизације вишенаменског великог патролног чамца Tiglav (11) словеначке морнарице класе Светлјак (пројекат 10412), саопштила је компанија 4. јуна.

Према уговору који је додељен Hensoldt и његовом локалном партнеру Panna Plus за програм надоградње, Hensoldt је рекао да ће опремити брод најновијом верзијом свог Lyncea CMS, који има нови интерфејс HMI који га чини интуитивнијим и ергономичнијим за оператере.

Обим испоруке такође укључује тактичку везу за пренос података L22 за повећање интероперабилности са НАТО снагама, као и инсталацију и интеграцију неколико нових сензора и ефектора из international Hensoldt Group, укључујући Hensoldt UK’s Kelvin Hughes Mk11 SharpEye радар за површинску претрагу, идентификацију, свој/туђ (IFF) лаки транспондер LTR 400 и систем за ометање GMJ9.

Према посебним уговорима које је у фебруару 2024. годинео бјавило Министарство одбране Словеније за програм модернизације Триглава, турско бродоградилиште Desan одговорно је за поправку и надоградњу постојећих система брода, укључујући систем за гашење пожара, грејање, вентилацију и ваздух. климатизација (HVAC), систем управљања платформом, систем видео надзора и систем контроле отвора пловила.

Хрватско бродоградилиште Искра је у међувремену уговорено да изврши пренаоружавање брода, које ће укључивати постављање новог поморског топа калибра 30 мм на брод.

Радови на надоградњи Триглава почели су у априлу 2024. године и требали би да трају 24 месеца, с циљем да се брод врати у употребу 2026. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *