ГЛАСИНЕ У НЕСТАЛОЈ КИНЕСКОЈ НУКЛЕАРНОЈ ПОДМОРНИЦИ КОД ТАЈВАНА ИЗАЗВАЛЕ УЗБУНУ! ТАЈВАНЦИ НЕГИРАЈУ, А СПАСИЛАЧКИ БРОД ПЛОВИ КА ЖУТОМ МОРУ?!

Баук, баук о несталој кинеској нуклеарној подморници кружи интернетом. Пекинг ћути, али после пар сати од пуштања такве вести у етар и на друштвене мреже огласило се Тајванко министарство одбране.

Фото: Принтскрин Твитер

Све је почело када је један од кредибилних стручњака за подморнице Hi Sutton на Твитеру објавио информацију да је кинеска нападна нукеларна подморница Тип 093 класе Шанг доживела веома озбиљан инцидент у Тајванском мореузу. Наравно аутор Твита је навео да су то непотврђене информације.

Убрзо је овај горе наведени твит био обрисан, што је и сам аутор навео то и објаснио разлог зашто је обрисао твит.

” Избрисао сам објаву у којој је пријављена нестала кинеска подморница. До сада нисам видео ниједан убедљив доказ који би подржао гласине, а мојим објавама се придаје превелика тежина (упркос мојим упозорењима). Обрадите тему са опрезом” ,написао је он.

Министарство одбране Тајвана, огласило се о гласинама о уништењу кинеске подморнице нису поткрепљене

„Протеклих дана кружила је гласина да се нападна подморница на нуклеарни погон Кинеске народне ослободилачке армије Тип 093 (класа Шанг) нестала у Тајванском мореузу, при чему су погинули сви на подморници”.

Обраћајући се на редовној конференцији за новинаре у Тајпеју, портпарол МНД Сун Ли-фанг рекао је да заједнички обавештајни и надзорни апарат нације није открио никакве доказе о нестанкиу подморнице.

Класа Шанг или Тип 093 је нападна нуклеарна подморница. Кинеска ратна морнарица има у свом саставу 8 подморница 6 у првој серији и још две које су накандно изграђене. Подморнице у у оперативну употребу улазиле 2006, 2007, 2015 и 2016, 2018 и 2019.

Подморница има посаду од 6.000 тона депласмана. Бројност посаде је 100 чланова. Западни стручњаци указују да је ова подморница копија руске нападне подмронице класе Viktor III која се налази у саставу руске ратне морнарице.

Иначе вест о несталој кинеској нукеларној подморници и даље преносе мањи медији, али ни један већи, са чиме се већ наглашава, да је у питању гласина и лажна вест.

С друге стране о овом спину, медијској патки се није огласио званични Пекинг.

Међутим, с друге стране Твитеру се појавила и вест да је тајвански регионални безбедносни билтен објавио вест да је код северозападног дела острва Донгсха уочен спасилачки брод „Нанхаи 112“ који припада Јужнокинеском морском бироу за спасавање Министарства саобраћаја Кине. У његовој пратњи су очени наводно и тегљачи.

Нове информације о несталој кинеској подморнци наводе да се трагедија догодила у Жутом мору, а не у Зајванском мореузу и да је то локација на коју је кренуо кинески спасилачки брод.

Шта је права истина, за сад нем ноже нико да потврди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *