ФРАНЦУСКА И ЈАПАН ИЗВОДЕ СВОЈЕ ПРВЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ВАЗДУХОПЛОВНЕ ВЕЖБЕ

Први пут у историји почеле су заједничке вежбе Ваздушно-космичких снага Француске и Ваздушно-одбрамбених снага Јапана, јавила је јапанска агенција Кјодо, позивајући се на податке јапанског ресора.

Маневри ће се одржати од 27. до 29. јула у јапанској ваздухопловној бази Нјутабару у префектури Мијазаки. У њима ће учествовати три ловца Ф-15 и два Ф-2, који су у служби јапанског ратног ваздухопловства. С француске стране учествоваће два Рафала. Очекује се да ће војни авиони летети изнад Кантоа, региона острва Хоншу, где се налази јапанска престоница Токио.

Што се тиче француских Рафала, како је прецизирао начелник Генералштаба Ваздушних снага самоодбране земље генерал-потпуковник Хироаки Учикура, они су на наведени војни аеродром, стигли претходне ноћи.

Како наводи новинска агенција, сврха вежби је јачање сарадње у области безбедности у условима растуће војне моћи Кине у Индопацифичком региону. Штавише, агенција Кјод скреће пажњу на „провокативне акције” које Кина спроводи у Источнокинеском и Јужнокинеском мору.

Истовремено, подсећа Кјодо, Ваздушне самоодбрамбене снаге Јапана почеле су да одржавају заједничке војне вежбе са немачким и индијским ваздухопловством, а следеће недеље биће одржани слични маневри са Италијом од 2. до 10. августа. Крајем лета очекују се и маневри са Аустралијом, који ће трајати од 23. августа до 15. септембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *