FRANCE INFO: “СКОРО СВАКИ ПЕТИ ИЗРАЕЛСКИ ВОЈНИК РАЊЕН ЈЕ ОД СТРАНЕ СВОГ САБОРЦА”

Скоро једна од пет погибија у борби израелских војника, проузрокована је грешком њихових сабораца. А то је 17 одсто таквих губитака, што је стварно превише.

Ову информацију преноси француска радио станица France Info.

Укупно је током борби у Појасу Газе, које су почеле 7. октобра прошле године, убијено 170 војника израелске војске. Од тога, 29 је резултат грешака израелских војника.

Тако је 18 војника, односно две трећине, напомињу француски медији, погинуло од „пријатељске ватре“ – гранатирања израелске војске. Двоје је погинуло у пожарима или другим ванредним ситуацијама. Преосталих девет војника изгубило је живот у несрећама. Конкретно, било је напада израелских тенкова на сопствене војнике, урушавања зидова зграда у којима су били војници израелски војници, као и неправилног руковања експлозивом.

Међутим, број губитака не може бити коначан. Уосталом, команда израелске војске тврди да ће се војне операције у палестинској енклави наставити најмање целе године, која је тек почела.

Можда се такви губици објашњавају недовољном обученошћу израелских резервиста, од којих се углавном састоји израелска војска. Други вероватан фактор је да се у Појасу Газе борбе најчешће воде у густим урбаним подручјима.

Заправо, израелска војска не показује најгори резултат по овом показатељу у поређењу са војском других земаља. Тако је, током операције Пустињска олуја, око 20 одсто погинулих америчких војника убијено „пријатељском ватром“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *