ФИНСКА МОРНАРИЦА КУПУЈЕ ЈОШ 17 ДЕСАНТНИХ БРОДОВА КЛАСЕ ЈУРМО

Према информацијама које је објавило Министарство одбране Финске 29. јуна 2023. године, министар одбране Анти Хаканен (Antti Häkkänen) одобрио је куповину 17 додатних десантних бродова класе Јурмо заједно са резервним деловима, као део потеза да се одржи и побољша мобилност обалних трупа до краја 2030. године.

Десантне бродове испоручиће бродоградилиште Marine AluTech Oy AB. Набавка, без пореза на додату вредност, процењена је на 25,5 милиона евра, а предвиђа се да ће генерисати домаће запослење у износу од 110 људи на годину.

Са значајном обалом и бројним острвима, географски услови Финске представљају јединствене одбрамбене и логистичке изазове којима су десантни бродови, попут Јурмо класе, погодни за решавање.

Прво, десантни бродови су битни за амфибијске операције. Они пружају критичну способност за транспорт трупа, опреме и возила од мора до обале.

Ово постаје витално у сценаријима директног ангажовања или током одбрамбених маневара. У време сукоба, ови бродови могу брзо да испоруче трупе на линију фронта, чак и под непријатељском ватром.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *