ЕДВАРД СНОУДЕН ОБЈАСНИО КАКО ЈЕ И ЗАШТО ОСТАО БАШ У РУСИЈИ ГДЕ ЈЕ ДОБИО АЗИЛ, А 2022. И РУСКО ДРЖАВЉАНСТВО

ТВ Фронт/РИА Новости

Бивши службеник НСА Едвард Сноуден у почетку није планирао да остане у Русији, али друге земље нису могле да му обезбеде адекватно обезбеђење. Сноуден је ово изјавио у интервјуу  Глену Гринвалду на платформи ”Рамбл.”

„У принципу, није требало да останем у Русији, то је била успутна станица на путу за Латинску Америку, пошто је Јужна Америка у прошлости показала отвореност према узбуњивачима“, објаснио је Сноуден. Бивши амерички обавештајац је прецизирао да се током свог 40-дневног боравка у транзитној зони аеродрома Шереметјево обраћао многим државама у потрази за политичким азилом, али су се неке земље плашиле реакције САД, док друге нису биле сигурне у способност да обезбеди његову безбедност.

Није било других опција, тражио сам азил у Русији. Добио сам га”, рекао је бивши службеник НСА.

Едвард Сноуден покренуо је у јуну 2013. године велики међународни скандал, када је Вашингтон Посту и британском Гардијану дао тајни материјал о америчким и британским програмима контроле интернета. После тога је одлетео у Хонг Конг, а одатле право у Москву, где је једно време провео у транзитној зони аеродрома Шереметјево.

После одбијања многих других земаља, Русија је Сноудену дала привремени азил на годину дана под условом да престане са активностима против Сједињених Држава. У августу 2014. Сноудену је издата трогодишња боравишна дозвола, која је накнадно продужена на неодређено време, а у септембру 2022. бивши службеник НСА је добио руско држављанство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *