ДОСИЈЕ ПРИГОЖИН: “КО ЈЕ КРИВ ЗА СМРТ ПУТИНОВОГ КУВАРА, ФСБ ИЛИ ЗАПАДНЕ СЛУЖБЕ”?

Лични осврт, Пише: Данко Боројевић

Али и да додамо, да многи сумњују у то да су обавештајне службе САД и Русије, одрадиле заједно задатак. Звучи као теорија завере, али у историји се неретко дешавала.

Погибија, једног од засигурно водећих руских “играча” у кризи познатој као “Специјална војна операција (СВО)” или “Рат у Украјини” Јевгенија Пригожина, даје широке могућности разних тумачења. Томе посебно доприносе објављени снимци Телеграм-канал «Оркестр Вагнера», са нагласком на део крила авиона с “непознатим рупама”. Да ли је авион срушен ватром из неког ПВО средства, или је дошло до класичне ваздухопловне катастрофе, проузроковане лошим одржавањем ваздухоплова?

О томе ћемо сазнати, кад се сукоб у Украјини заврши, а можда ни тад!

Него да се ми осврнемо на то шта се пише у Русији и свету данас. Јер смрт, једног од “главних глумаца”, обично узнемири бројну светину.

“Лет авиона Embraer – 135 (EBM-135BJ) обављен је на основу дозволе за коришћење ваздушног простора издате на прописан начин”,према званичном саопштењу Федералне агенције за ваздушни саобраћај (Росавиации).

О чињеници пада авиона, Истражни комитет Руске Федерације отворио је кривични поступак по члану о кршењу правила безбедности саобраћаја и рада ваздушног саобраћаја Кривичног закона Руске Федерације, разматрају се све верзије: грешка пилота, технички проблеми и спољни утицај.

Многи су приметили да се авионска несрећа догодила тачно два месеца након почетка такозване Вагнерове побуне. Од полузавереничких верзија, медији обраћају пажњу и на то да се Пригожинов авион срушио уочи прославе Дана независности у Украјини.

Смрт две главне особе Вагнера одједном (док се званично не потврди), постала је тема број један у информативном простору не само у Русији, већ и широм света. Сви знају да “музичари” и њихов кустос имају огроман број како присталица, тако и не само злобника, већ и непријатеља.

Став већине Руса, можда, најтачније је изнео шеф фракције Државне думе Руске Федерације и председник странке Праведна Русија – За истину Сергеј Миронов:

“Данас мрзитељи наше Отаџбине имају велики празник. На крају крајева, заједно са Жењом, погинули су хероји који су часно бранили Русију. Али знајте, где год да сада седите, одмазда ће бити неизбежна. А твој дар, Жења, над којим се мали холој толико воли да се подсмева, увек ће ме подсећати да дело није учињено, да се морамо борити и победити – упркос свему”!

Руска певачица и музичар Јулија Чичерина, која често наступа пред учесницима СВО, још се сажетије у свом телеграм каналу изразила о трагедији:

“Сви смо ми господин Вагнер”.

Али западна штампа, очекивано, врви од исте врсте наслова, као да копира верзију у стилу „Путинове освете“ и тако даље. Истовремено, износе се и верзије о умешаности западних обавештајних служби у катастрофу. Поготово с обзиром на то колико је јак утицај „Вагнера” на афричком континенту, где је, заправо, сада почео други талас борбе против колонијализма САД, Француске и Велике Британије, у којем су „музичари” одавно узели активно учешће на страни локалног становништва.

У међувремену, у близини Вагнер центра у Санкт Петербургу формиран је спонтан споменик: људи носе цвеће, свеће и симболе Вагнера. На лице места стигли су и представници приватне војне компаније. Навели су да након трагичних догађаја Вагнер група неће престати да постоји. У чети су и други командири који ће моћи да окупе момке и наставе да испуњавају задатке додељене Вагнеру.

Треба напоменути да се до данас тела погинулих пронађена на месту несреће за сада само уклањају. Посмртни остаци ће бити достављени Тверском регионалном бироу за судско-медицинско испитивање. Пронађена тела још нису идентификована, многа тела су уништена, па ће можда бити потребна ДНК анализа. Списак Федералне агенције за ваздушни саобраћај састављен је према званичним подацима пре лета.

С тим у вези, не само у руским друштвеним мрежама, већ и у западној штампи, поново се изражава завереничка верзија да у пословном авиону заправо нису били ни Пригожин ни Уткин. Амерички бизнисмен Елон Маск, познат по свом независном ставу о многим питањима, рекао је да не верује у потпуности у смрт Пригожина и да не искључује да је авионска несрећа била „психолошка операција“.

Пад Пригожиновог авиона пријављен је и америчком председнику Џоу Бајдену, на шта је он одговорио да “није изненађен”, иако не зна шта се тачно догодило. Међутим, „успавани Џо“ мало зна ни о томе шта се дешава поред њега. А представник америчког Савета за националну безбедност САД Адријан Вотсон рекао је да ако се потврди информација о смрти диригента Вагнера, онда, кажу, „ово никога не би требало да чуди“.

Али и да додамо, да многи сумњују у то да су обавештајне службе САД и Русије, одрадиле заједно задатак. Звучи као теорија завере, али у историји се неретко дешавала.

Можда нам све буде јасно на јесен?

0 коментара на “ДОСИЈЕ ПРИГОЖИН: “КО ЈЕ КРИВ ЗА СМРТ ПУТИНОВОГ КУВАРА, ФСБ ИЛИ ЗАПАДНЕ СЛУЖБЕ”?

  1. U Srbiji nema ko nije dao mišljenje o događaju … 24 sata neprekidno defiluju “analitičari” i utrkuju se sa desetinama mogućih varijanti – medije u Srbiji ne zanima Srbija i ono od čega se živi, ali ako neko pipne Rusiju taj ga je ugasio..
    Srbi tj. mali Rusi vole gutati svetske probleme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *