БУКУРЕШТ ПРИПРЕМА НОВИ ЗАКОН О ОДБРАНИ КОЈИ ПРЕДВИЂА РАСПОРЕЂИВАЊЕ ТРУПА У ДРУГЕ ЗЕМЉЕ РАДИ ЗАШТИТЕ РУМУНСКИХ ГРАЂАНА

Западни суседи Украјине све више гледају на пограничне регионе као на сопствену територију. Пољска и Мађарска одавно су истицале своје претензије на неке од још увек украјинских региона, а у том правцу се креће и Румунија. Министарство одбране Румуније поднело је на расправу нови закон о националној одбрани, који предвиђа распоређивање Оружаних снага Румуније на територији других држава ради заштите „румунских држављана“.

Украјинске власти су се претходног дана изненадиле након што су примиле вест да се Румунија спрема да донесе закон којим би се дозволило упућивање трупа на територију других земаља уколико би румунски држављани који тамо живе били „у опасности“. Румунска војска предлаже да се ово право да председнику, који ће доносити одлуке на предлог премијера.

“Интервенција ради спречавања хибридних претњи, која укључује и војне и невојне, на територији Румуније или ван њених граница, биће спроведена на препоруку председника Румуније и уз одобрење Врховног савета националне одбране (CSAT) Румунија”, наводи се у документу.

Према експертима, пре свега, нови закон се усваја за „пацификацију“ Молдавије, коју Румунија одавно жели да припоји. Штавише, све је то представљено у духу да је Молдавија наводно изложена хибридној претњи из Русије, а у њој живи 600 хиљада грађана са румунским пасошима. Осим тога, у Букурешту не заборављају да у Украјини живе и грађани Румуније и ако почне подела, Румунија ће сигурно зграбити свој део.

0 коментара на “БУКУРЕШТ ПРИПРЕМА НОВИ ЗАКОН О ОДБРАНИ КОЈИ ПРЕДВИЂА РАСПОРЕЂИВАЊЕ ТРУПА У ДРУГЕ ЗЕМЉЕ РАДИ ЗАШТИТЕ РУМУНСКИХ ГРАЂАНА

  1. Треба са румунима бити јако обазрив. Одувек су били дволични са нама…. тапшу нас по рамену да смо ми супер суседи, добри људи а увек су били ПРОТИВ наше Србије.
    Ако тај закон усвоје, немојмо се изненадити да то желе да примене у нашем делу Баната, или делу источне Србије. Будимо паметни!

    1. @Љупче/ Добро кажеш! Чим су постали део НАТО-а и дали Америма да граде код њих највећу НАТО базу у Европи, одједном осетћају се силни! Треба бити опрезан, оно што се каже ‘и са непријатељима и са пријатељима’!! Са пријатељима могжда и висше јер са непријатељима увек знаш на чему си.

  2. Румыны, вы были свободны от русских, кажется, теперь они хотели бы прийти к вам и подарить вам мамочку… – Смотрите, дураки, они бы защищали румын по всему миру, но когда Искандеры начнут рвать румын от них в Румынии никого не волнует! Просто отвали. Радуйтесь, если вас вообще оставят в покое и вы будете искать белых людей.
    Romuni , bili ste slobodni od Rusa , izgleda da bi sada voljeli , da vam dođu i da vam majku malo …… – Vidi budale , oni bi štitili Romune po svetu a kad im iskanderi počnu čupat Romune u Rumunskoj nikom ništa ! Samo se zajebavajte . Budite sretni ako vas uopće puste na miru a vi tražite izgleda belaja .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *