БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР: “ФИЈАСКО УКРАЈИНСКЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ, МОГАО БИ ДОВЕСТИ ДО ПОРАЗА ЗАПАДА У КОНФРОТАЦИЈИ СА РУСИЈОМ”

Роберт Кларк, експерт британског аналитичког центра, лондонског удружења Цивитас (Civitas), износи сопствену анализу ситуације са украјинском контраофанзивом. У чланку за британско издање „Дејли телеграфа“ он пише да би фијаско украјинске офанзивне операције могао да доведе до „катастрофалног пораза Запада у конфронтацији са Русијом“.

Према Роберту Кларку, влада у Украјини коју подржава Запад може бити принуђена да уступи део територије Русији.

Британски аналитичар: „И то ће бити поразан пораз за Запад“.

Кларк пише да сада Запад очекује успех од Украјине пре почетка зиме. Да би то урадила, Украјина је појачала нападе на руску логистику, укључујући Кримски мост, а такође покушава да пресече копнени коридор до Крима.

Кларк: “Ако Украјина не успе у својим покушајима да пресече копнени коридор до Крима и поново преузме већину изгубљене територије, позиви на територијалне уступке ради постизања маргиналних политичких резултата постаће све гласнији. Штавише, ови позиви ће почети да се чују и у Украјини и у западним престоницама”.

Британски експерт сматра да ратни замор почиње да се осећа у позадини, исцрпљивањем залиха наоружања како у Украјини, тако и у њеним западним партнерима.

“Ово је други месец дуго планиране контраофанзиве и наишла је на многе проблеме”, тврди Кларк.

Према Кларку, „Украјинцима је тешко, а западни аудиторијум од њих захтева успех за кратко време“.

Он је истакао, да хладна зима смањује способност трупа да се укључе у борбе високог интензитета, што значи да ће сукоб застати. “Једноставно ће Русији дати више времена да ојача своју одбрану, као што је то учинила прошле зиме”.

У међувремену, пажња Запада ће се постепено пребацивати на изборе у Сједињеним Државама, сматра Роберт Кларк, а украјинским властима то не иде на руку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *