БОМБАРДЕРИ Б-52Х СТРАТОФОРТРЕС ИЗВОДЕ ТЕСТИРАЊЕ МИНА ЗА ОФАНЗИВНО РАТОВАЊЕ

Авион Б-52Х Стратофортрес (B-52H Stratofortress) придодат је 49. ескадрили за тестирање и процену (49th Test and Evaluation Squadron) како би потврдио способност постављања мина Joint Direct Attack Munition (JDAM) QuickStrike Extended Range (QS-ER) са удаљености од више од 40 миља од обале Кауаија на Хавајима у Пацифичком ракетном полигону.

QS-ER мина спаја концепт подводне мине Мк64 са концептом ГБУ-64В1 ЈДАМ (GBU-64v1 JDAM) варијанте повећаног домета. Добијено оружје је QS-ER мина од 907 кг (2.000 фунти).

Традиционално мине се користе као невођено гравитационо оружје, присиљавајући авион да лети на нижим висинама и испуштајући мине у више интервала, а не једнократно. То значи да се мисија не може извршити на спорном пловном путу без прихватања високог нивоа ризика. Али QS-ER програм потпуно мења овај концепт.

Тестирање је предводио, Поморски центар за површинско ратовање Панама Сити Дивижн (Naval Surface Warfare Center Panama City Division NSWC PCD) заједно са 53. вингом, 307. бомбардерским вингом и 780. ескадрилом за тестирање. Овај концепт је у складу са напорима америчке Индо-пацифичке команде у унапређењу поморских способности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *