АВИОН Т-7 РЕД ХОК ЗВАНИЧНО ИЗВЕО СВОЈ ПРВИ ПРОБНИ ЛЕТ СА ПИЛОТОМ РВ САД

Тестирање у лету авиона Т-7А Ред Хок од стране РВ САД (USAF) почело је 28. јуна 2023. године. Тест пилот РВ САД управљао је напредним школским авионом компаније Боинг из Сент Луиса. Овај догађај, како наводи Боинг, означава први званични пробни лет, који је извео пилот ваздухопловства и почетак фазе развоја и производње Т-7.

Мајор Брус Тарнер (Bryce Turner) из 416. пробне ескадриле (416th Test Squadron) РВ САД и директор T-7 Integrated Test Force и Боингов Т-7 главни пробни пилот Стив Шмит (Steve Schmidt) летели су у двоседу 63 минута, проверавајући основне летачке квалитете авиона, наводи Боинга. У изјави, Тарнер је навео да је летелица стабилна у лету и да „ради као ловац“.

Први лет изведен је у авиону број 21-7005, првом од пет авиона које је Боинг предао за подршку програму тестирања Т-7А у РВ САД. Компанија СААБ из Шведске је Боингов партнер у програму и произвођач већег дела трупа и репа авиона.

Авион који је полетео 28. јуна био је први у производној конфигурацији, која се разликује од оне у прототиповима.

Први лет са пилотом РВ САД представља Боингову „посвећеност пружању новог нивоа безбедности и обуке за пилоте ловаца и бомбардера“, рекла је Евелин Мур (Evelyn Moore), потпредседница и менаџерка програма Т-7 за Боинг. „Остајемо фокусирани на инжењерске начине да боље припремимо ловце за промене захтева мисија и претње које се појављују”.

Званични почетак тестирања, био је одложен због техничких проблема, који су отклоњени пре овог лета. Ваздухопловство очекује да ће купити 351 Т-7А за замену својих старих авиона Т-38 Талон.

Боинг је саопштио, да је део кашњења програма, узрокован проблемима у испоруци делова, недостатком радне снаге и инфлацијом која успорава развој Т-7 по основу уговора који садржи фиксну цену. Ако се у потпуности реализује, уговор о развоју и производњи Т-7 процењује се на око 9,2 милијарде долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *