БЕЛГОРОД И ХАРКОВ: Зашто су ова два града важна у ратним плановима Руса и Украјинаца?

Бошко Јовановић/Андреј Млакар

Упад украјинске диверзантске групе у Белгородску област уз помоћ једница територијалне одбране уз помоћ два тенка, једног оклопног транспортера, и 9 оклопних возила међу којима има Хамвија и МРАП створила је хаос у руским редовима.

У првим сатима од упада и 10 км од граничне линије заузета су четири села, у једном се воде жестоки сукоби. Руска војска већ је послала у ту зону тенкове, бробена возила пешадије, а област надлећу борбени хеликоптери Ми-28 и Ка-52 а виде се и транспортни хеликоптери Ми-8МТШ.

Напади на Белгород трају већ дуже време, а од протекле недеље они су постали интензивни, посебно за викенд када се користила интензивно артиљерија.

Зашто је Белгород толико важан за руске и украјинске ратне планове и град који је центар украјинске војне индустрије Харков за сва ратна дешавања приказаћемо у овом тексту.

Зашто баш Белгород? Неко би поставио питање. Иначе ради се о првом већем граду који се налази близу руско-украјинске границе и који је од другог највећег украјинског града Харкова ваздушном линијом удаљен 65 км, што се показало одличном метом за напад, који постају све жешћи.

Иначе у питању је један миран и тих град пре почетка рата.

Напади на Белгород кренули су још од самог почетка руске инвазије на Украјину.

Околни аеродроми близу руске границе су били прошле године нападнути тактичким балиситчким ракетама Точка-У које су прва четири месеца рата биле масовно кориштене, док ресурси нису уништени или исцрпљени.

Затим више пута нападан је хеликоптерима МИ-24П са којима су уништили складиште нафте.

Од почетка руске инвазије на Украјину Белгород је 3. јула 2022. доживео био најтежи напад. У том нападу погинуло је пет особа, четворо је рањено, оштећено је 11 стамбених зграда и 39 приватних кућа од којих су неке биле сравњене са земљом. Украјина је навела да је то било освета за напад на Кијев, Харков, Кременчук и Одесу.

Белгородка област нападана је све учесталије пре свега хаубицама М-777 са специјалним пројектилима Екскалибур, али прави покршај уследио је за викенд 15- и 16. октобар када су на велики аеродором у близни тог града ланисиране противрадарске ракете типа ХАРМ са украјинских авиона МиГ-29 и Су-27.

Иначе због учесталих напада на град и само област руска војска је појачала ПВО.

Дана 11. октобра 2022. у нападу пројектилом Ексаклибур гађана је трафостаница када је више од 2.000 људи остало је без струје, рекао је тад гувернер те области.

У посту на Телеграму, гувернер Вјачеслав Гладков рекао је да хитне службе раде на обнављању напајања након што је Украјина гранатирала трафостаницу у граду Шебекино, на граници са украјинском области Харков.

Разговарајући о нападу на Белгород војни коментатор Бошко Јовановић је подсетио више пута зашто су градови Харков, Дњепропетровск, Николајев и Запорожје у фокусу руске војне офанзиве на Донбас.

Наиме, Јовановић је указао зашто је Русима важно да заузму Харков, иначе други по важности град у Украјини после Кијева, јер ће само тако моћи да осигурају безбедност Белгорода да више по њему не падају балистичке ракете.

-Руси морају да реше Харков због близине Белгорода, додаје он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *