БАУК СРПСКИХ ТЕНКОВА ПЛАШИ ПРИШТИНУ: ДА УМИРЕ НЕМИРНЕ СНОВЕ КУПУЈУ ЏЕВЕЛИНЕ

ТВ Фронт/Андреј Млакар

Куповина америчких противоклопних ракета FGM-148 JAVELIN од стране такзваних власти у Приштини није нова, иако постоје неки аналитичари који тврде, да је то све последица Бањске.

Напротив, то није тачно јер је Приштина још у пролеће 2022. године подстакнута снимцима с почетка рата у Украјини и лансирања ракете FGM-148 JAVELIN одмах је од САД тражила набавку ових противоклопних ракета.

У оно време подизање борбене готовости на административној линији са Косовом и Метохијом су биле честе. На снимцима који су се појављивали на друштвеним мрежама увек су били видљиви тенкови Т-72Б1 МС које смо добили као донацију од Русије.

Foto: Shutterstock

Хистерија у албанским медијима, да ће ти тенкови јурнути долином реке Ибар према Приштини су подгрејавани скоро свакодневно, као и да такозване БСК немају противоклопне капацитете, па је једино спасоносно решење које би могло зауставити српске тенкове Т-72Б1МС и М-84/АС-2 управо био FGM-148 JAVELIN.

Такозване власти у Приштини ће добити 246 противоклопних ракета FGM-148 JAVELIN по цени 178.000 долара по комаду, укупно са пратећом опремом и симулаторима изности око 75 милиона долара.

Посланик Куртијеве странтке Ветвендосје (Самоопредељење) Арменд Муја заступа став да је бројка 240 ракета одговара броју тенкова Војске Србије Т-72Б1МС и М-84, као и да се Србија доста наоружава и да по њему: “политичка класа (у Београду) мора да сноси одговорност”.

„Сматрам да је Србија опасност за нас, то су показали и у случају Бањске. Сада купују руске антиреакторе, кинеске дронове. Њихово улагање у Војску премашује улагања у време Слободана Милошевића”, рекао је Муја.

Муја је рекао да се “Џавелин” показао као веома ефикасан у Украјини и да је првенствено одговоран за уништавање руских тенкова.

Али, авај, испостави се како време одмиче да „Џевелин“ није толико чудесна ракета како се зборило по васколиким „слободарским медијима“ на западу, пошто на истоку влада мрак и цензура јелте.

Да од четири испаљене једна погоди тенк, да велики број испаљених је промашио циљеве и да се украјинска „Стугна“ показала боље него „Џевелин“.

Али, „Џевелин“ је „Џевелин“ чудесна ракета која је требала зауставити руску офанзиву, а то није успела, јер су јелте послате из војних складишта, као на почетку рата у Сирији ракете које су биле пред истеком и којима је претила лаборација или делаборација, а то кошта. Богомдано је нађено спасоносно решење рат, Украјина и гомиле руских тенкова, хиљаде уништених, тако да Москва и нема више тенкова, па онда на хиљаде уништених да би се испоставило нека прва рачуница која каже да је у два месеца рата уништено нешто више од 500 тенкова од тога укупно више од 200 потпуно, док се остали могу оправити и то гле чуда највећим делом то је урадио британски НЛАW. И то би било мршаво да у ту причу је био укључен и активни системи заштите. Истина за вољу неки тенкови на страни руске војске су имали, а нису употребљени. Зашто? Тема свакако веома дугачка и подложна дискусији.

Па неко би поставио питање, па што су онда појединие чланице НАТО на Балкану видели у Џевелинима?

Једном речју спас, али можда и утеху да имају миран сан, гаранција да ће два-три или хиљаде „Џевелина“ задржати у овом случају тенкове Војске Србије даље од БиХ, Приштине, Подгорице и Сарајева. Градова који параноишу перманентно о тенковима, који им се привиђају посебно баш гле чуда Т-72Б1 МС који су добијени као руска донација и да ће тим гусеничарима баш Београд кренути на њих, иако то у Београду није ни у малом мозгу. Додуше парноја је некако највише узела маха у Приштини и Сарајеву па им се свашта привиђа, а „Џевелин“ ће бити гаранција да нико не крене на њих и да они могу јелте мирно да спавају мирним сновима.

Foto: Shutterstock

И сам Аљбин Курти је пре велики набавки Приштине у јуну и јулу прошле године захтевао од НАТО да се Приштини као донација или дозволи куповина омогућава продаја FGM-148 JAVELIN којима би се зауставио продор српских тенкова у случају упада на Косово и Метохију, јер такозвани БСК није имао такве капацитете. Прелазно решење које је било нађено, била је Турска која је продала своје противоклопне ракете ОМТАС који је развила компанија РОКЕТСАН. Ракета има пречник 160 мм, минимални домет 200 и максимални од 4 км. Вођење пројектила је ласерско где ИЦ трагач захвати циљ и до њега после лансирања води ракету. Пројектил се због тога оже користити и дању и ноћу и у сложеним метео условима.

Сада би неко поставио питање, а где смо ту ми, да ли фактички Србија нема одговор на FGM-148 JAVELIN?

У случају тенкова морали би размишљати о набавци и уградњи система активне заштите, новом типу реактивног оклопа. Такође на ефикасност употребе утицала би и обука војника за кориштењ ове ракете.

Осим тога предности Србије су много веће у односу на приштину пре с борбених беспилотних летелица, дронова камиказа, тактичких дронова који носе једну или две минобацлачке мине са чиме би потенцијална ефикасност оваквог противоклпног система била на основу искустава из рата у Украјини елиминисана у потенцијалном конфликту.

У сваком случају било како било, набавка противоклопних ракета „Џевелин“ на Балкану неће ништа променити нити ће Србија бити слабија, нити ће они бити јачи, али ће некако успети да латентно умире немирне снове у којима редовно има Србије, а која опет се бави сама собом, док се други баве са њом. У сваком случају било како било Србија би требала да наставља да регион натерава да значајно улажу у наоружање и повећавају свој буџет до изнемоглости, и да наставе да робују ЕПП реклами појединих система чија ефикасност пре свега и није била толико завидна на истоку Украјине јер нису могли да зауставе офанзиву.

Џевелин, остаје ракета , ко ракета, али зато баук, баук српских тенкова наставља да кружи Балканом.

НЕ ПРОПУСТИТЕ:

0 коментара на “БАУК СРПСКИХ ТЕНКОВА ПЛАШИ ПРИШТИНУ: ДА УМИРЕ НЕМИРНЕ СНОВЕ КУПУЈУ ЏЕВЕЛИНЕ

  1. Srbiji nisu donirani ni avioni a ni oklopna sredstva – sve je pošteno ugovoreno i plaćeno..zašto većina saopštava netačne informacije, ne znam. Čak su neki saopštavali i netačne informacije kako su dopremljeni MiG-29 u Srbiju iako su kasnije osvanule fotografije istovara aviona iz AN-124 na aerodromu Batajnica u kasnim noćnim satima.
    Ne treba nikada potcenjivati potencijalnog protivnika već ga dobro proučavati. Svako oružje i oruđe je opasno ako je u rukama dobro obučenog vojnika. Eto, videli smo kako posada jednog ruskog tenka razbucala nekoliko ukrajinskih oklopnih sredstava za nekoliko minuta…kao u filmu.
    Nismo ni mi cvećke kada su u pitanju nabavke pojedinih vrsta naoružanja i opreme ako ćemo ozbiljno razgovarati.
    Čak misli da je dobra atmosfera da se svi plaše od svakoga – bar neće pokrenuti rat.
    A ko šta sanja i ko je najjači na ovom Balkanu je poprilično relativna stvar jelte, pokazala je bliska istorija svakakve ishode. Mudra i pametna politika je najjače oružje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *