АУСТРАЛИЈА ПОВЛАЧИ ХЕЛИКОПТЕРЕ TAIPAN ИЗ УПОТРЕБЕ, ВИДЕО

Аустралијска војска саопштила је у петак 29. септембра, да повлачи из употребе своју флоту хеликоптера MRH-30 Taipan пре рока, након што је један пао у море у јулу ове године, при чему су погинула четири члана посаде.

Флота од више од 40 хеликоптера MRH-30 Taipan приземљена је, док је вршена истрага због катастрофе током ноћног лета, која се догодила током извођења вежбе недалеко од острва Витсандеј.

Хеликоптери су првобитно требали да буде повучени из употребе крајем 2024. године.

Taipan хеликоптери „неће се вратити летећим операцијама“ пре тог датума повлачења, саопштило је министарство одбране Аустралије.

Влада је саопштила да уводи нову флоту од 40 хеликоптера UH‑60M Black Hawk, од којих су три већ почела да лете у септембру.

„Највећи приоритет владе је безбедност и добробит наших људи“, рекао је министар одбране Ричард Марлес (Richard Marles).

„Настављамо да подржавамо породице четворице војника који су изгубили животе раније ове године и ширу одбрамбену заједницу”.

Аустралијски званичници су се раније жалили на ове хеликоптере европске производње, наводећи потешкоће са одржавањем и набавком резервних делова. Флота је приземљена месец дана раније ове године након што је једном од хеликоптера отказао мотор током ноћне вежбе, што је приморало посаду да се спусти у океан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *