АМЕРИЧКА ШТАМПА: “АКО ВАШИНГТОН ИСПОРУЧИ БОРБЕНЕ АВИОНЕ Ф-16 КИЈЕВУ, ОНИ ЋЕ ОДМАХ ПОСТАТИ ЛЕГИТИМНА МЕТА РУСКИХ ВАЗДУШНО-КОСМИЧКИХ СНАГА”

Страни војни стручњаци који ће одржавати ловце Ф-16 одмах ће постати легитимна мета руских Ваздушно-космичких снага. Такве податке доноси амерички часопис Њусвик (Newsweek), позивајући се на изјаву заменика шефа америчке сајбер команде, генерал-потпуковника у пензији Чарлија Мура.

“За смештај Ф-16 сигурно ће бити потребне централизоване базе за летове. Да би то урадили, Украјинци ће морати да ангажују и западне и НАТО стручњаке. Дакле, по законима оружаних сукоба, они ће постати веома привлачна мета за руске трупе”.

Истовремено, часопис се дотакао и теме обуке украјинских пилота за управљање овим борбеним авионима, уз напомену да је овај процес прилично дуготрајан. Штавише, аутори у часопису сматрају да је далеко од извесног да ће пилоти Оружаних снага Украјине на крају моћи ефикасно да управљају овом летелицом. Значајно је да док разни амерички медији говоре да ће Украјина и даље моћи да рачуна на добијање ових летелица, али не раније од следеће године, многи представници америчког политичког естаблишмента, као и други војни званичници, кажу другачије. Тако је шеф војног комитета НАТО адмирал Роб Бауер раније изјавио да Кијев не треба да чека ове америчке ловце, бар до краја контраофанзиве. Како је службеник приметио, ово питање се очигледно не може и неће решити у кратком року. Такође, о непримерености пребацивања ових летелица у Украјину већ се огласио и секретар америчког ратног ваздухопловства Френк Кендал, који верује да они неће на озбиљан начин утицати на исход сукоба. Како је пре извесног времена пренео амерички телевизијски канал Си-Ен-Ен позивајући се на украјинско војно особље, Ваздушно-космичке снаге Русије и даље имају превласт у ваздуху, руска авијација ради стално и несметано.

Photo ©

  • Two U.S. Air Force F-16 Fighting Flacon Aircraft fly Through The Sky: U.S. Air Force photo by Senior Airman Taylor Crul

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *