F-16 KOAЛИЦИЈА ТРАЖИ АВИОНЕ ЗА УКРАЈИНУ: Британци и Холанђани најагилнији, САД и даље оклевају

Фото: Андреј Млакар

Амерички председник Џо Бајден који је више пута поновио да Сједињене Америчке Државе неће слати борбене авионе Ф-16 у Украјину, изгледа да је помало променио мишљење, али не у потпуности.

Наиме, његова администрација последњих недеља како јављају амерички медији сигнализира европсkим савезницима да ће им САД дозволити да своје борбене авионе Ф-16 предају Украјини, саопштили су извори који су навнодно упознати са овим операцијама и наводе да је Бела кућа под све већим притиском Конгреса и савезника да помогну Украјини и набаве авионе у тренутку када је Русија интензивирала руске ваздушне нападе.

За сада нема никаквих формалних захтева чланица НАТО које у свом арсеналу имају ловце Ф-16, а заваничницима у Стејт департменту који би иначе били задужени за паприрологију да одобре такве трансфере трећим странама није речено да прионе на посао.

Један од земаља која има Ф-16, а која је спремна да их испоручи Украјини јесте Холандија. Међутим, кочница у том процесу су за сад САД које морају да одобре тај трансфер некој трећој страни због уграђене осетљиве технологије у те летелице.

Иначе Велика Британија и Холандија објавили су визију да планирају да се формира међународна колаиција за куповиону борбених авиона Ф-16 за Украјину. Прича је почела да се одмотава пре неколико дана када су се сусрели холандски премијер Марк Руте и британски Риши Сунак.

Оба премијера сложили су се да је Украјина заслужила место у НАТО пакту и да сматрају да савезници Кијеву треба да пруже дугорочну помоћ Украјини у области безбедности.

У оквиру тога потребно је кренути у обуку пилота. За сад су само два украјиснка пилота прошла кратки и брзи курс лета на авиону Ф-16 у војној бази у Тусону у Аризони како би се процениле њихове вештине користећи симулаторе летења и проценили колико ће им времена требати да науче да управљају разним америчким војним авионима, укључујући Ф-16.

Од Европсих земаља које располажу са Ф-16 Холандија има оперативно само 29 борбена авиона Ф-16 , док у резерви, конзервираних је тај број знатно већи, а те летелице се замењују ловцима пете генерације Ф-35

Белгија у оперативној употреби има 44 борбена авиона, који би могли да испоруче летелице. Пре неколико месеци се спекулисало да ће и Пољаци да усутпе своје летелице, али се све расчистило када је пољски премијер Моравјецки тај балон од сапунице уништио. Пољска је испоручила своје мигове 29

Координатор Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби одбио је да конкретно коментарише могућност да САД пошаљу борбене авионе Ф-16 у Украјину, али је у ширем смислу рекао да САД гледају у будућност о „будућим способностима“ и потребама. Ф-16 „нису на дневном реду, рекао је он.

С друге стране Велика Британија и Холандија већ раде на набавци ловаца Ф-16 за Украјину, каже Даунинг стрит.

Друго питање које се намеће јесте где би се украјински пилоти обучавали на Ф-16.

Највиши украјински званичници су последњих месеци покренули су кампању јавног лобирања за Ф-16 америчке производње, тврдећи да су им хитно потребни да би се одбранили од руских ракетних и беспилотних напада.

„Потребни су нам Ф-16“, рекао је Андриј Јермак, шеф кабинета украјинског председника. „И захвалан сам нашим савезницима на њиховој одлуци да раде у овом правцу, укључујући обуку наших пилота.

Ко има у Европи борбене авионе Ф-16:

Најбројније две државе на тлу Европе које поседују ловце Ф-16 је Грчка са 114 Ф-16Ц и Турска која има чак 157 летелица. Португал има 21 Ф-16, Холандија 29, Пољска 36, и Данска 33 и Норвешка 57.