УКРАЈИНСКА САМОХОДНА ТО-ХАУБИЦА БОГДАНА КРЕЋЕ У СЕРИЈСКУ ПРОИЗВОДЊУ

Фото: Принтскрин Јутјуб

На друштвеним мрежама појавио се снимак украјинске смаходне хаубице домаће производње Богдана која је прошле године приказана у борбеним условима. Иначе Украјинци су израдили један примерак хаубице која је после годину дана поново виђена иако су кружиле гласине да је заробљена, а онда и уништена.

На овој хаубици сликао се и украјински министар одбране Алексеј Резников који је најавио покретање серијске производње прве домаће самоходне хаубице.

По свом изгледу самоходна хаубица “Богдана” слична је јако самоходној топ хаубици француске производнје “ЦЕАСАР” коју у свом наоружању кроз донације Француске и Данске има и Украјина.

Украјинска наменска индустрија после 2014 годие у циљу модернизације своје војске и ослањања на сопствене снаге развила је самоходну топ хаубицу под називом Богдан.

Овај нови артиљеријски систем требао је бити заснован на шасији тенка Т-80У „Оплот“ на који би се уградила артиљеријска купола са топовском цеви калибра 155 мм са пољског самоходног топа типа „Краб“.

У питању је НАТО калибар 155 мм.

Овај артиљеријски уређај имао је систем за управљање ватром ТОПАЗ и Комуникациони систем ФОНЕТ који производи компанија WB Electronics.

Максимални домет ове хаубице требао је да буте 30 км и требао је да замени фамилију артиљеријских оруђа калибра 152 и 122 мм.

Предвиђала се и употреба паметне артиљеријске гранате типа „Екскалибур“ М982 који је већ борбено проверен у Ираку и Авганистану од 2010 до 2021.

Међутим, пошто је увиђано да Украјина нема довољно тенкова који би постали самоходне хаубице и да би таква производња била прескупа, одлучено је да у складу са савременом онцепцијом артиљеријски систем буде уграђен на шасију камиона типа КРАЗ.
Тако је настала самоходна хаубица „Богдана“ за чију основу је узет пољски топ „краб“. Хаубица је постављена на шасију камиона конфигурације 6×6. чији максимални домет је 40 км са класичним артиљеријским пројектилима и 50 км са прецизним артиљеријским пројектилима .

Из цеви на полигонским гађањима утврђено је да обучена посада може у року једног минута, да испали шест артиљеријских граната. На хаубици се налази и простор за складиштење 20 пројектила.

Хаубица је први пут промовисана 2018. на војној паради у Кијеву. У октобру 2019. државна компанија Спецтецхноекпорт увезла серију артиљеријских граната од 155 мм турске компаније Макина Ве Кимиа Ендустриси Куруму (МКЕК).

Ова куповина је омогућила да прва испитивања Богдане почну у децембру 2019.

Према неким подацима Украјина је произвела само две, а према другим изворима четири хаубице оваквог типа, које и даље нису у оперативној употреби украјинске војске.

Главни финализатор хаубице је Краматорска фабрика алатних машина за тешке услове рада (КЗТС). У овај посао пре рата било је укључено још 10 украјинских компанија.

Тактичко технички подаци:

Назив: 2С22 Богдана

Калибар: 155 мм

Посада: 5 чланова

Димензије: дужина 8,5 м, ширина 2,7 м, висна 4,0 м, тежина 25 тона

Возило КРАЗ 6322 конфигурације 6×6

Возило покреће дизел мотор, који на путу може да развије максималну брзину од 80 км на час. Максимални радијус кретања је 1.000 км

Артиљеријска цев

минимална елевација 5, а маскимална 65 степени.

Домет: минимални 780 м, максимални 40-42, са класичним пројектилима, а 50 км са прецизно вођеним. Хаубица је комплетирана да може да употребљава све пројектиле по НАТО стандарду калибра 155 мм