РУСКИ ОБАВЕШТАЈНИ БРОДОВИ, ДОБИЋЕ ДОДАТНО НАОРУЖАЊЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ПОМОРСКИХ ДРОНОВА

Минобороны России

Руски обавештајни (комуникацијски) бродови добиће додатно наоружање за борбу против поморских дронова, одлука је донета узимајући у обзир искуство коришћења ових бродова у специјалној операцији. Ово је навео обавештајни извор.

Комуникацијски бродови пројекта 18280 типа Јуриј Иванов, као и нови пројекат 03182Р, добиће даљински управљане борбене модуле способне да се боре против поморских дронова. Модули ће заузврат бити опремљени ласерским даљиномером и аутоматским праћењем циља. Оператер ће моћи да посматра ситуацију помоћу камере и термовизира. Одлука је донета након напада украјинских дронова на обавештајне бродове Црноморске флоте у близини обале Турске.

„Планирано је да се обавештајни бродови, с обзиром на употребу у специјалној војној операцији, додатно ојачају специјалним средствима за заштиту од површинских беспилотних објеката, укључујући даљински управљане борбене модуле са тешким митраљезима“, према ТАСС-у.

Обавештајни брод „Иван Хурс“ пројекат 18280 први ће добити додатну опрему, време и други детаљи нису саопштени. Нови бродови овог пројекта улазиће у градњу уз измене дизајна, поринуће је планирано за следећу годину. У овом тренутку, комуникацијски бродови пројекат 18280 су наоружани само са четири митраљеза 14,5 мм и лако преносним ракетним системима ПВО.

Комуникацијски бродови пројекат 03182Р, од којих се неколико гради у Зеленодолском бродоградилишту, такође ће добити даљински управљане борбене модуле. Њима ће у почетку бити опремљена још два брода из серије планираних за поринуће.