ЖЕСТОКА БИТКА РУСКЕ И УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ КОД ОРЕХОВА: Тенкови Леопард 2 и Бредлији започели напад! Да ли је ово главни правац?!

Дуго се нагађало где би украјинска офанзива почела. Било је ту разних нагађања, али оно што се десило око Бахмута и још неких места на истоку Украјине било је оштро активирање помоћних праваца и симулација.

Права битка заправо развила се у Запорошком правцу код места Орехово. Главни правац удара је између села Мале Токмачке и Новоданиловке, где украјинска војска води жестоку битку у циљу покушаја да пробије фронт у рејону Работина.

Претпоставка је да је команда украјинске војске изабрала баш Орехово јер је у питању спој додира две чете на које се врши велики притисак.

Напад је почео, како се наводи, у 15 часова 7. јуна, а битка траје и даље. Украјинска војска је по руској нападала из свих врста наоружања. На удару од руски једница су 291. пук, 70. пук, припадници ВДВ и СПЕЦНАЗ.

Напад се изводи и даље у таласима, а Русија је са своје стране у сукоб укључила и борбену авијацију. Место Токмок нападнуто је СВЛР ХИМАРС. Очевиици кажу да је удар на град био најжешћи од почетка рата и Руси град Токмом сматрају кључном тачком за одбрану на Запарашком правцу.

Напад Украјинским трупама отежавају минска поља која су посејана на линији додира и због којих је велики број оклопне технике уништен.

Руска страна је у употребу увела масовно артиљерију од противоклопних топова, тенкова Т-55 и Т-62 који се користе као ватрене тачке до самходних топова и хаубица који отежавају продор украјинским оклопним и механизованим клиновима да остваре продор.

Војни репортер Андреј Руденко тврди да је ступио у контакт директно са војницима на запорошком правцу, и да тренутно борбено делује велики број руских авиона и ударних хеликоптера који пружају подршку одбрани на земљи.

Такође руски војни извештачи наводе да координација између копнене војске и посада борбених хеликоптера и јуришника је одлучна и да је увезаност свих снага приустнија него што је то било током прошлогодишње украјинске офанзиве у Харковској области.

Напредак колона знатно је успорен минским пољима и лошом видљивошћу што с друге стране олакшава руским снагама концентрацију сопствене ватре.

Са украјинске стране ангажован је 10. армијски корпус који је попуњен западном борбеном техником, пре свега тенковима Леопард, али и америчким БВП Абрамсима М2А2 ОДС и оклопним транспортерима М-113.

Руски извори наводе да је до сада одбијено укупно 9 напада, уништено је 15 тенкова, 4 борбена возила пешадије и 9 оклопних возила.

0 коментара на “ЖЕСТОКА БИТКА РУСКЕ И УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ КОД ОРЕХОВА: Тенкови Леопард 2 и Бредлији започели напад! Да ли је ово главни правац?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *