УКРАЈИНЦИ БАЛИСТИЧКОМ РАКЕТОМ ТОЧКА -У НАПАЛИ БЕРДЈАНСК: Руска ПВО на градом обoрила пројектил са касетном бојевом главом! ВИДЕО

Други дан напада на лучки град Бердјанск изгледа увео је у игру помало заборављеног играча, који се скоро пуних годину дана није користио, а овај лучки град на обали Азовског мора га је у марту прошле године добро упознао.

Ради се о тактичкој балистичкој ракети Точка -У коју Украјина има у великим количинама. Процене пре рат 24. фебруара 2022. говориле су о 400 ракета. Колико је испаљено, а колико уништено у складиштима, није познато, али очигледно је да све залихе нису исцрпљене када су “Точке” поново полетеле.

У петак, у раним поподневним часовима, Су-24М украјинског ратног ваздухопловства лансирали су британске крстареће ракете. Један од два лансирана пројектила погодио је лучко складиште. Дан касније, очито је била комбинација напада крстарећих ракета и тактичких балистичких ракета, јер се видело по жестоком одговору руске ПВО.

А онда на руским Телеграм каналима осванула је слика трупа тактичке балистичке ракете Точка -У са, како је наведено, касетном бојевом главом. Мета напада опет је била луkа, главна артерија преко које Русија на исток и југ Украјине допрема ратни материјал.

Али, вратимо се тактичкој балистичкој ракети Точка -У. Прошле 2022. године Бердјанск, али и остали градови на истоку Доњецк, Луганск, Маријупољ, Белгород су често били на мети тактичких балистичких ракета Точка -У. Употреба ових пројектила трајала jе све до августа, а онда све ређе и ређе да би на крају исчезле. Претпостављало се да их Украјина више нема на залихама, али авај.

FOTO: PRINTSCREEN/TWITTER

Украјинско оружје одмазде

Балистичка ракета ОТР-21 Точка (НАТО СС-21 SCARAB)

СС-21 је балистичка ракета кратког домета, пројектована да замени серију ракета Луна М.

Ова балистичка ракета има повећану брзину и домет.

Ракет носи бојеву главу јачине 482 килограма од чега 120 килограма отпада на експлозив.

Максимални домет је 120 километара. Дужина ракета је 6.400 мм, а пречник тела 650 мм. Ракета за управљање користи инерцијални навигациони систем. Маса приликом лансирања је 2.010 килограма.

Серијска производња ових ракета завршена је 1993. Претпоставља се да је укупно произведено 1.200 ових ракета.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *