У СВЕТЛУ НАПАДА НА БЕЛГОРОДСКУ ОБЛАСТ: Зашто су градови Харков, Дњепропетровск и Николајев битини за Русе? Украјинци такође имају свој фокус

Тв Фронт/Бошко Јовановић

Упад диверзантске групе поново у Белгородску област и заробљавање руских војника, као и континуирани напади на погранична места по свему судећи су део специјалне операције исцрпљивања, али и тестирања руске војске докле су спремни да иду и трпе ударе и прекограничне упаде који су интензивни од 1. јуна 2023.

По свему судећи у једном тренутку кап ће да прелије чашу и изазваће у једном тренутку масовни удар на Харсковску и Сумску област гдде Кијев држи значајне војне снаге.

О томе колики значај поејдни градови имају за Украјину пре годину дана писао је и војни коментатор Бошко Јованић, чији текст додуше у измењеном облику преносимо с обзиром да се имена неких градова поново спомињу и за Русију, који су градови веома интересантни стратешки и војно да буду заузети и шта би са тим Русија добила.

За Русе су два града стратешки војно интересантна Дњепропетровск или како га Украјинци зову Днипро, јер се тамо налази Конструкциони биро (КБ) „Југ“ који је направио балистичку ракету „Војвода“ илити како је зову Сатана. Ако Русија хоће да се осигура да Украјина не добије нуклеарно оружје и пројектиле дугог и средњег домета. Украјинци су 2020. године донели стратегију од 10 година да постану ракетна сила да би се спасили од Руса. Да би у томе успели морају да освоје Дњепропетровск.

Руси морају да реше Харков због близине Белгорода.

Према његовим речима трећи град по значају је и Николајев где се налази и највеће бродоградилиште.

-Бродоградилиште у Николајеву је могло једино да гради бродове дугог газа , попут носача хеликоптера и носача авиона. Па сад ако Руси стварно хоће да имају флоту морају да имају Николејв. А то би им добро дошло ако турска задржи блокаду Босфора и Дарданела, онда Русија неће моћи да уведе попуну црноморске флоте, а овако ако држе Николајев моћи ће да граде бродове за црноморску флоту, наглашава Јовановић.

Јовановић истиче да је Запрожје важан због предузећа „Моторсич“.

– Док нису биле санкције, и да Украјинци нису прекидали војну сарадњу са Москвом Руси би до дана данашњег куповали турбине и моторе од Моторсича.

С друге стране Јовановић каже да је престоница Кијев важнија из духовног аспекта.

– Кијев је важан онако из духовног, јер је то буквално други Јерусалим. Ако је Москва трећи Рим, онда је Кијев други Јерусалим. Да је мене неко питао где би живео, ја би рекао пре у Кијеву него у Москви. Духовност каква постоји у Кијеву не постоји нигде другде. Може да се изједначи са можда Светом Гором.

У овом разговору дотакли смо се и супротне стране према којима би били најважније заузети градове Ростов на Дону и Вороњеж, које су они већ уцртали у мапу градова који би припадали великој Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *