У КАЛУШКОЈ ОБЛАСТИ СУРУШИО СЕ МЛАЗНИ ДРОН КАМИКАЗА ТУ-141 СТРИЖ

Руски медији јавили су рано јуторс да су у шуми у Калушкој области која је удаљена од Москве неких 150 километара пронашли остатке дрона. Тад није био саопштен ни тип, него само да се распао.

Међутим, током дана на светло је изашла нова прича, наиме да се ради о преправљеној верзији стратешке извиђаке бесиплотне летелице ТУ-141 Стриж коју су украјинске снаге у чак два наврата користили за напад на Калушку област, односно на аеродром на коме се базирају бомбардери дугог долета ТУ-22М3 који се последњних пар дана интензивно користе у нападима на Украјинске градове. Последњи пут у среду рано ујутро са ракетама Х-22.

Ова беспилотна летелица некада се користила за стратешко извиђање у дубини непријатељске територије, али су Украјинци извршили модификације и направили нове летелице , односно претворили су их у дронове Камиказе.

Руски медији јављају да је ова беспилотна летелица на млазни погон експлодирала у ваздуху . Наиме модификација се односила што је из ове стратешке беспилотне летелице извађена сва извиђачка опрема и постављен експлозив, односно авио бомба ФАБ 250, тешине 250 кг и додатни резервоар за гориво са чиме је долет ове беспилотне летелице повећан на скоро 1.000 км.

Оно што је интересантно према руским медијима, пад ове беспилотне летелице полицији пријавио је возач камиона око 19 часова увече у уторак. Он је навео да је видео како један предмет на небу сличан великој птици пада у шуму и да се после тога чула јака експлозија, као и да су после детонације на пут почели да падају делови грања и земља. Полиција је трагом ове информације кренула и открила дрон, а тек у среду у преподневним сатима обелодањено је шта је пало у Калушкој области.

Иначе последњи пут Калушка област била је на мети модификованих беспилотних летелица ТУ-141 Стриж, који је 6. фебруара ове године експлодирао na 200 км oд грнаице са Украјином i 150 km oд Москве.

Иначе два дана касније база бомбардера дугог долета била је поново на мети беспилотних летелица ТУ-22М3. Тад је беспилотна летелица била оборебна изнад писте.

Том приликом беспилотна летелица експлодирала је на висини од 50 м изнад шуме.

У Калушкој области у шуми су пронађени delovi дрона, рекао је за РИА Новости представник руских хитних служби.

„Фрагменти дрона пронађени су претходне ноћи у шумском појасу код Тарутина“, рекао је извор.

Према прелиминарним информацијама, дрон није носио никакву муницију.

Снаге безбедности су све прикупљене делове дрона однеле на испитивање.

Иначе последњи пут калушка област била је на мети модификованих беспилотних летелица ТУ-141 Стриж, који је 6. фебруара ове године експлодирао na 200 км oд грнаице са Украјином i 150 km oд Москве.

Иначе два дана касније база бомбардера дугог долета била је поново на мети беспилотних летелица ТУ-22М3. Тад је беспилотна летелица била оборебна изнад писте.

Том приликом беспилотна летелица експлодирала је на висини од 50 м изнад шуме.

Почетком маја месеца ове године, област Калуга, као и око половине руских региона, увеле су ограничења за летове дронова. Ову одлуку донеле су локалне власти након покушаја Кијева да нападне Кремљ са два дрона. Москва је увела забрану лансирања беспилотних летелица, чинећи изузетак за дронове које  које користе руске војне власти.

Подсетимо у Калушкој области налази се ваздухопловна база Шајковка која је дом 52. Гардијске ваздушне ескадриле која је опремљена бомбардерима дугог домета ТУ-22М3 који су од почетка рата у Украјини интензивно учестововали у лансирању крстарећих ракета на Одесу, Кијев, Виницу, Краматорск i Харков.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *