САД ПРИЗНАЛЕ РУСИ КИНЖАЛОМ ОШТЕТИЛИ РАКЕТНИ СИСТЕМ ПАТРИОТ КОД КИЈЕВА, АЛИ НЕ И УНИШТИЛИ!

Амерички медиј CNN објавио је информацију да је ракетни систем ПВО Патриот амричке производње вероватно оштећен, али не и уништен рано јуторс у руском раскетном нападу хиперсоничним ракетама Х-47 Кинжал, саопштио је неименовани амерички званичник.

CNN наводи да Американци процењују у ком степену је општећен овај ПВО систем, односно то раде украјинске снаге које треба да утврде да ли да повуку цео систем, у потпуности или да га једноставно поправе на ватреном положају.

CNN подсећа да је Министарство одбране Русије саопштило је у уторак у посту на Телеграму да је „високо прецизни удар хиперсоничног ракетног система Кинжал у Кијеву погодио противваздушни ракетни систем Патриот америчке производње“.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност упутио је CNN украјинској влади за коментар.

Украјински званичници саопштили су у уторак да су успешно пресрели свих шест хиперсоничних ракета које су испалили Руси, али је украјинска војска одбила да коментарише тврдњу Руса да је погођен систем Патриот.

„Не можемо ово коментарисати. Остаћемо по страни да коментаришемо руске изворе“, рекао је портпарол украјинског ваздухопловства Серхиеј Ихнат.

Украјина тренутно има два система противваздушне одбране Патриот , један који су донирале САД, а други заједно Немачка и Холандија. Нејасно је који од тих система је потенцијално оштећен, али стављање једног ван функције – чак и на кратак период – могло би утицати на способност Украјине да брани Кијев усред интензивирања руских ракетних напада.

Русија је и раније гађала системе Патриот хиперсоничним ракетама, рекли су амерички званичници за CNN прошле недеље, укључујући и један напад 4. маја. Тај напад није успео, а Украјинци су успешно пресрели ракету пре него што је могла да погоди Патриот, рекли су званичници.

Други амерички званичник је рекао да је могуће да је ракетна баража погодила једну од неколико компоненти батерије Патриот. Комплетна Патриот батерија има шест главних компоненти: генераторе, радарски сет, контролну станицу, антене, лансер и ракете пресретаче. Велика штета на једној или више компоненти може приморати Украјину да пребаци систем ван мреже и ван земље ради обимнијих поправки.

Патриот има моћан радар за откривање надолазећих циљева на великом домету, што га чини моћном платформом за противваздушну одбрану способном да пресреће балистичке ракете и још много тога. Али радарска емисија неопходна за уочавање претњи на даљину такође омогућава непријатељу да открије батерију Патриот и открије њену локацију.

Амерички званичници верују да је руска војска успела да ухвати сигнале које емитује Патриот, омогућавајући им да гађају систем помоћу хиперсоничне ракете, познате као Кинжал.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *