РУСКА ВОЈСКА ЗАПЛЕНИЛА БРИТАНСКУ КРСТАРЕЋУ РАКЕТУ! Пројектил принудно приземљен у житно поље! ФОТО

Припадници руске ПВО на истоку Украјине успели су да се дочепају скоро очуване британске крстареће ракете Storm Shadow која је пресретнута и пала на једно житно поље.

Иако тешјо оштећена велики део ракете је добро очуван, а судећи према извештајима са терена, ово није прва ракета овог типа које се Русија дочепала.

На обореном пројектилу се види јасно бојева глава.

Ракета Storm Shadow има тандем бојну главу Royal Ordnance BROACH која је успешно тестирана на крсатрећим пројектилима CALCAM (Conventional Air Launched Cruise Missile) америчког ратног ваздухопловства. Бојева глава BROACH састоји се од пробојног набоја који је постављен одмах иза термовизије, постављена што ближе врху пројектила. Друга бојева глава је знатно ужа од тела пројектила како би се повећала могућност продора кроз циљ и максмилизација ефикасности експлозије бојеве главе унутар пројетила. Приликом напада на циљ прва бојева глава активира се у непосредној близини циља тренутак пре удара пројектила у њега. Створени кумулативни млаз ствара рупу на објекту, а секундарни омогућава продор у oбјекат и експлозију.

Међутим, највећа страховања јесу непроверена нагађања да је ова крстарећа ракета већ у рукама Ирана и да већ увелико траје њено испитивање у замену за иранско оружје.

Украјина иначе ове крстареће ракете лансира са јуришника СУ-24 у верзијама М и МР.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *