РУСИЈА СТРАТЕШКИМ БОМБАРДЕРИМА ИЗВЕЛА 15 РАКЕТНИ НАПАД НА КИЈЕВ: Прво крстареће ракете, а дронови камиказе са севера и југа

Руска стратешка авијаца у ноћи недеља на понедељак извело је поново жестоки ракетни напад на Украјину, а поново на мети крстарећих ракета само нешто више од 18 часова псоле масвног напада дроновима камиказама поново је био Кијев.

Из база Олења у Мурманској и Енгелс у Саратовској области, полетело је укупно девет статешких бомбардера ТУ-95МС, а из Калушке области бомбардери дугог долета ТУ-22М3.

Претхиодница ракетном нападу били су дронови камиказе Геран.

Иначе од 8. октобра 2022. када је изведен био први ракетни напад на Кијев изведено је укупно 15 напада који су били различитог интензитета. Углавном у прва три месеца интензивно су кориштене крстареће ракте Х-22, Х-101, Х-555, и морске Калибр, да би пред крај 2022. и у прва два месеца текуће 2023. почели да се користе дронови камиказе, а већ од средине фебруара 2022. користе се и балони.

Нападу је наводно претходило ваздушно извиђање осматрачких балона, који су се изненада појавили над Кијевом, као и дронови што је натерало украјинску ПВО да открије своје положаје дејствовањем по тим летећим објектима. Са тиме су откривени подаци о раду ракетних посада и локације које покривају, а непремештање на резервне положаје помогли су да се рута лета крстарећих ракета знатно измени.

У последњем случају стратешки бомбардери ТУ-95МС лансирали су крстареће ракете Х-101/555 из Каспијског региона, чиме је напад на Кијев поново комбинован, из различитих праваца.

Украјинци тврде да су открили и оборили више од 40 дронова камиказа и крстарећих ракета.

 Такође, одјекнуле су експлозије у западним и централним деловима Украјине.

Из правца севера и југа лансирани су дрнови камиказе. Најжешћи напад изведен је на Одесу.

Осим Одесе, експлозије су одјекнуле и у Николајеву, Кијеву, Чернигову, Бровару, Кременчугу, Черкасу, Полтави, Кривограду, Хмељницком где су ракете погађале циљеве паралено са обрушавањем дронова камиказа типа Геран.

Према руским изворима лансирано је 60 крастарећих ракета Х-101 и Х-555.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *