ПОВЛАЧЕЊЕ ДЊЕПРА ОТКРИЛО ЈОШ ЈЕДНУ ТАЈНУ: Руси поставили мине на речно дно да спрече украјински десант на Енергодар! ВИДЕО

Нагли пад нивоа реке Дњепар после рушења бране Каховка и пражњења акумулационог језера открио је много тога што је било скривано у тој великој реци.

Осим гробља војника Вермахта које је откривено када се повукла вода из акумулационог језера, бујица је са собом донела и велику количину тенковских и противпешадијских мина које је покупила са поља и донела до градова и села, али код Енергодара Украјински медији објавили су и снимак речних мина.

Наиме у исушеном кориту остала је лежећа речена мина ПДМ-1М која служи за спречавање десанта на обалу и поставља се на мањим дубинама и активира се наиласком пловила близу антене која вири из мине.

Амфибијске мине ПДМ су серије совјетских противбродскимина које се могу користити на рекама, језерима и плитким приобалним водама до пет метара дубине за спречавање десанта на обалу. У оовм случају то су ПДМ-1.

ПДМ-1М су совјетске речне лежеће мине. Оно што се зна јесте да имају тежину од 60 кг, укупна тежина експлозивног пуњења је 10 кг ТНТ-а, висина антене од мине кад лежи на дну 1 м, мине се постављају ручно, два рониоца на међусобном растојању од 1-1,5 м, а максимална дубина постављања је 6 м. Пречник мине износи 0,8 м.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *