ПЕТ ДАНА УКРАЈИНСКЕ ОФАНЗИВЕ НА ЗАПОРОШКОМ ПРАВЦУ: Шта се дешава на правцу Лобковоје-Работино!

Пет дана од почетка украјинске офанзиве на Запорошком правцу, који је како време одмиче није ни даље успела да пробије прву линију одбране и клином се усече у руске позиције. Чак ни 3 км у дубину, а иначе руске линије целог одбрамбеног система на Запоршком правцу износе до 30 км од прве линије фронта.

Руска Мажино линија

Руска одбрана израђена је дуж доминатних висова и гребена. Одбрамбена линија састоји се од десетина линија, које су ешалониране по дубини у растојању од прве линије фронта -25-30 км и покривених значајним бројем инжењеријских баријера попут пирамида, тетраедара и других бетонских препрека.

Главни проблем Украјинаца

Као главни проблем са којим се украјинска војска суочава је отежан приступ руским позицијама због присуства мина, активности артиљерије и руских оружаних снага и деловања једница за електронско ометање и противдејства који имају главни задатак да ометају комуникације, ГПС сигнале и канале за управљање дронова што утиче на ефикасност оружја за прецизно дејство.

Напад на правцу Лобковоје-Работино

На војим мапапама Украјинци су руске линије означили црвеном бојом, а ту су се издвојила два места која су кључна за заузимање у овој операцији.

Пет дана трају жестоке борбе, смењују се јуришни таласи једни за другим на линији Лобковоје-Работино, где украјинске снаге трпе значајне губитке.

Губици обе зараћене стране

Подави о томе су различити, украјински ћуте, а руски имају поприлично високе цифре. За пет дана 7.000 погинулих, 150 тенкова и до 400 разних оклопних возила и разне друге технике. Украјинска војска према руским прценама губи 2-3 батаљона.

Колики су руски губици за сад није познато. Шојугу је навео 7. јуна да је погинуо 71 војник, више од 201 рањених и 15 тенкова је уништено.

Руси су после пет дана одлевања на Запорошком правцу натерали украјинску војску да убаци у борву све своје резерве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *