ПОУКЕ ИЗ УКРАЈИНСКЕ КОНТРАОФАНЗИВЕ: У чему је Кијев погрешио кад је спремао напад на руске утврђене позиције?!

Бошко Јовановић

Кад се завршио Први светски рат, Французи су поступили идиотски и хтели су толико да она заврши плаћање 1984 ратних репарација и да је толико економски уназаде да више не може да ратује, али нису водили рачуна о томе, да економско сиромаштво рађа радикализам.

Французи онда решавају да саграде најбоље утврђену линији-фортификацију и они су скрцали у то огромне паре. То је толико било добро утврђено да Немци нису могли то да пробију. Имали су подземне галерије, подземну железницу, да су имали јаку артиљерију. Све је било армирано са применом огромних количина челика, али где су Французи погрешили. То је било од белгијске до швајцарске границе. Уместо да су продужили утврђивање целе Француске, онда би Други светски рат био скроз другачији. Французи би без проблема здаржали Немце. Немци би упали у исти проблем који су имали у Првом светском рату. Кад кажем рат на два фронта. То значи рат против два противника у исто време, што они нису били спремни. Али они су решили делимично да утврде своју границу. Ем су потрошили су огромна средства, ем иако је та утврђена линија издржала непријатеља и његове нападе, Немци су преко Белгије заобишли ту Мажино линију и ушли у Француску. Има поређење у америчкој војсци да је нешто корисно као Мажино линија, али ја се са тим не слажем, односно бескорисно, као што би ми рекли бушно као корито. Али она је остварила свој циљ.

Фото: Принтскрин Телеграм

Шта су то Руси научили? Они су целом дужином фронта изградили целом дужином утврђена линија. Иду прво мине, па противтенковске препреке висине 75цм. То је уствари заравњена пирамида, па онда иду ровови од армираног бетона, па онда бункери који су међусобно повезани. Руси су имали довољно времена од фебруара да припреме ту линију. Она се састојала од три линије по дубини. Инжињерија је одрадила колосални посао и због тога сам присталица да ми имамо посебне инжињеријске бригаде у саставу Војске Србије које би могле да без проблема изврше запречавање српско-бугарске и сроско -румунске границе ако то буде потребно. Зашто је то што је урадила инжењерија кључно. Зато што можете са мало трупа да држите прву линију, а позади те линије да поставите, артиљерију, вишецевне бацаче, а у дубоко у позадини авијацицију попут хеликоптери и дубље мало авиони да би могли да обезбедите ваздушну превласт и да обезебдите противника. Руси су целом дужином форнта изградили ту линију 800 км јер напросто нису знали где ће Украјинци да ударе и њима није било проблема да довуку оперативну резерве и појачају одбрану. Јесу Руси погрешили када су се повукли из Харковске области што је довело до тога да буде могуће да се напада Белгородска област. Али, Боже мој то су Руси. Једна руска пословица каже “Прво себи направимо проблем, па га после решавамо”.

Фото: Принтскрин Телеграм

Значи, сад идемо на украјинске грешке.

Значи, први никада не причате о офанзиви, кад, где, шта и тако даље. Значи о томе никада не причате, него ћутите и радите. Ја сам присталица да се ћути и ради, а не да се прича и на крају ништа. У ствари на крају кастастрофа.

Где су Украјинци погрешили? Па у томе зато што нису прво добро припремили. Прво, ако имате добро минирано поље, ви га можете разминирати уз помоћ пионирске службе, то је струлни војни термин за њуде који се баве минирањем и разминирањем или да напросто то неко поље које минирано бомбардујете из вишецевних бацача ракета и бомбардујете кад падну у минско поље оне би експлодирале и направиле брисани простор да прођу тенкови, борбена возила пешадије, као друго, дуготрајну артиљеријску припрему од минимално шест сати, идеално 12, да би напсотосто деморалисали трупе које се бране, да би их прометили и тек онда иде авијације, јер не постоји офанзива без употребе артиљерије која се назива “Богом рата”. Знали иде прво, разминирање било артињеија или пионири, иде артиљерија, а онда авијација. Јако је битно да свом силом идете тенковима, па позади иду оклопна борбена возила, која морају да се употребљавају тако да она прва испаљују на противника противоклопне ракете, јер борбена оклопна возила имају топ до 30 мм што има смисла само ако се ратују на отвореном простору,пешадија против пешадије, тенкови против тенкова, оклопна возила против оклопних возила. Наравно могу борбена возила пешадије могу да ратују са противничком пешадијом није проблем, али БОВ имају смисла само на брисаном простору, без икаквих препрека.

Ништа од тога што сам рекао Украјинци нису одрадили, нити нису имали артиљеријску припрему нити су разминирали минска поља нити су користили авијацију. Они су само послали људе да буду топовско месо и да настрадају зарад оправдања западне војне помоћи, као што сам тврдио од почетка погрешна, јер Запад не даје оружје са којим Украјина може да победи, а жели се победа Украјине, али само на речима. Да би се било какав посао у војсци, политици, међународним односима и вођењу државе направио како треба мора да се знају историјске лекције. Историја је основа свих друштвених наука, без познавања историје друштво порпада. Наравно ту је и географија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *