ОВО СУ КРСТАРЕЋЕ РАКЕТЕ SCALP EG КОЈЕ ЈЕ ФРАНЦУСКА ДАЛА УКРАЈИНИ ЗА НАПАД

Француски председник Емануел Макрон пред сам почетак Самита НАТО пакта саопштио је да ће Француска послати Украјину око 50 крстарећих ракета другог домета SCALP EG ( Emploi General).

Војни извори француском листу Ле Фигаро рекли су да су крсатареће ракете SCALP-EG дугог домета већ стигле у Украјину.

Звездани тренутак за ову ракету била је НАТО интервенција против Либије марта 2011. Главни носач ове ракете био је борбени авион Рафал који су са великим успехом погађали зацртане циљеве. Пројектил је употребљен против искључиво важних, добро брањених циљева попут командних центара чије уништење би представљало опасност за посаде.

SCALP EG ( Emploi General) је крстарећа ракета великог домета која до циља лети на веома малој висини од 30 до 40 м. Ова крстарећа ракета пројектована је да лети у свим метео условима и потпуно аутономно. Како би се максимално повећала ефикасност пројектила за време његовог пројектовања водило се о смањеним стелт карактеристикама, у преводу смањени радарски и ИЦ одраз ракете.

За погон ракете користи се турбомалзни мотор Turbomeca Microturbo TRI 60-30 потиска 5,4 kN. То је довољно да уз почетну брзину лансирања почетна брзина крстарења буде 1.000 км на час. Ракета је дугачка 5,1 метар, пречник тела јој је 1,6 м, ап осле лансирања ракете из авиона отварају се крилца ширине 3 м током лета ракете. Маса ракете у тренутку лансирања је 1.300 кг.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Ракета SCALP EG има неколико система навођења. На средњем делу лета на коме се и прналази циљ, контрола лета обавља се уз помоћ ГПС система навигације и TRN ( Terrain Referenced Navigation ) навигација уз помоћ праћења конфигурације терена над којом пројектил лети. Ти подаци се упоређују и пореде се у рачунару за управљање летом , при чему подаци из ГПС система служе за проналажење задате тачке лансирања, а подаци из TRN система за прецизну навигацију током лета на малим висинама. Завршно навођење користи се хлађена термовизијска камера која обезбеђује слику оштрине као код обичне телевизије и има могућност осматрања и кроз дим. Термовизија осигурава довољно података за грубу процену удаљености пројектила у односу на циљ и омогућава прецизно дејство.

Тактичко технички подаци о ракети SCALP EG ( Emploi General)

Димензије ракете: дужина 5м, пречник 1,6 м

Тежина 1.230 кг

Маса бојеве главе: 450 кг

Брзина лета ракете 0,8 маха

Домет 250-500 км

Начин вођења: ИНС, ГПС, TERPROМ (Термално вођење ракете уз употребу IIR.

Nosači: Rafal, Miraž 2000, Su-24M i MR

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *