ОКОНЧАНА ПОБУНА ВАГНЕРОВАЦА: Пригожин иде у Белорусију! Борци заустављени, а шта је са сменама Герасимова и Шојгуа?

Сукоб између руских војних власти, Кремља с једне и Јевгенија Пригожина и групе Вагнер са друге стране окончан је у суботу увече споразумно. Вагнеровци су заустављени на неких 200 км од Москве ,а власник војне компаније одлази у Белорусију, само статус самих Вагнероваца остаје нејасан.

Али, кренимо редом.

Док је трајала побуна, у суботу ујутро појавила се информација да је авион белоруског председника напустио Минск и да лети према Турској. Преко територије Русије транспондер је био искључен, а после изласка укључен. Касније се испоставило да то нема никакве везе, али има утолико јер је са Пригожином после Путина разговарао лично Лукашенко. После краћег убеђивања, Пригожин је зауставио своје конвоје на путу до Москве да се како је рекао “не пролива руска крв”.

Затим, прихваћене су гаранције да ФСБ одустане од тужбе за издају земље, да нико од Вагнерових бораца не одговара за побуну, у замену за азил у Белорусији, са чиме је окончана прича која је, према некима, требало да окончан владавину руског председника Путина.

С друге стране, оно што је и предмет овог краткотрајног вагнеровог 24 часовног пуча требало да буде, јесте смена две особе због које је Пригожин и дигао побуну. Један се зове Сергеј Шојгу, а други начелник генералштаба и командант руских трупа у Украјини, генерал Валериј Герасимов.

Већ сад се шушка по Москви, да је руски председник наводно пристао на њихову смену, али не одмах, него после неколико недеља кад се бура око побуне стиша и о отоме више не буд речи.

Потенцијални Шојгуов наследник могао би бити Генадиј Дјумин, гувернер Тулске области. У прилогу за његову биографију, наводи се да се ради о човеку који има велики углед и поштовање међу падобранцима. а 2014 извршио је препад на Крим.

Руски министар одбране наводно би требало да постане Путинов изасланик за Сибриски округ.

Судбина начелника ГШ Валерија Герасимова за сада није позната.

Сви борци Вагнера могу убудуће да потпишу уговор са Министарством одбране Русије, саопштио је секретар за медије председника Русије Дмитриј Песков.

Песков је казао и да припадници Вагнера који су учествовали у данашњим дешавањима неће бити кривично гоњени

 Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао и да је виши циљ постигнут – да се избегне крвопролиће и унутрашњи конфликт, због чега су и били покренути преговори белоруског председника Александра Лукашенка и Пригожина.

Песков је додао и да је Русија захвална Лукашенку за његове напоре како би се разрешио конфликт са Вагнером.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *