НЕМАЧКА ДО КРАЈА ГОДИНЕ ИСПОРУЧУЈЕ УКРАЈИНИ ЈОШ 45 ПВО СИСТЕМА ГЕПАРД

Немачка је саопштила да до краја године планира да Украјини испоручи 45 самоходних противавионских артиљеријских система “Гепард” до краја године.

Иначе Немачка је од лета прошле године испоручила Украјини 35 ових система који су борбено употребљени за обарање дронова камикза и крстарећих ракета у одбрани већих градова попут Кијева и Одесе где су прва ова цевна артиљеријска оруђа била употребљена.

Ово самоходно ПВО артиљеријско оруђе под називом “Гепард” настало је као производ компаније KMW из Минхена. Ово борено ПВО возило осим Немачке и Украјине у свом наоружању имају и војске Румуније, Белгије и Холандије и према намени основни задатак је одбрана важних објеката и борбених једница у покрету или на фронту.

Овоорђе постављено је на шасију тенка Леопард 1. За разлику од тенка, оклопна заштита возила је знатно смањена и укупна тежина износи 47,5 тона. Возило у куполи необичног изгледа има уграђен систем за управљање ватром, радар за откривање, праћење циљева у ваздушном простору у свим временским условима и два топа која су смештена са стране куполе.

Ради се о топовима типа Оерликон КДА калибра 35 мм. Топови се пуне аутоматски, цев је дуга 90 калибара, односно 3.150 мм. Брзина ватре сваког топа је 350 граната у минути. Ефикасни домет топа износи 3.000 метара. Сваки топ има реденик са по 330 граната за дејство по летелицама и 20 пројектила за уништавање циљева на земљи. Уобичајени рафал је 40-60 граната. Гранате калибра 35 мм могу бити. пробојно распрскавајуће, запаљиве и панцирно пробојне потаклибарног зрна које имају брзину од 1.400 метара у секунди.

Систем за управљање ватром је компјутеризован базиран на 32 битном моторолином процесору. Гепард је оопремљен међусобним независним осматрачким и нишанским радаром. Немачка верзија ради у С подручју, постављен је на врху задњег дела куполе. Нишански радар немачке верзије ради у КУ подручју. Радар обезбеђује скенирање у кругу од 360 степени са симултаним прачењем циља, врло ефикасно брисање сталних одраза и могућност претраживања неба кад је возило у покрету и рад у условима електронског ометања. Радар има уграђен и уређај за сампопроверу исправности радарских система. Домет осматрачког и нишанског радара је 15 км. Радарска управљачка станица има екран величине 15 цм. Немачке верзије имају и ласерски мерач даљине, као и уређај за одређиваер припадности циљева у ваздуху.

Оруђе ПВО Гепард за заштиту има и осам бацача димних кутија са сваке стране за стварање димне завесе, која треба да обезбеди поуздану и ефикасну димну заштиту против визуелног и ИЦ нишањења.

Сва немачка возила су прошла модернизацију пре свега уређаја за управљање ватром, командно информационог система, рачунара за радарски прорачун брзине пројектила и увођење пробојно-распрскавајућег потаклибарног пројектила ФАПДС.

Тактичко технички подаци за ПВО систем Гепард

Димензије: са топом у хоризонталном положају: 7,68 м, ширина: 3,71 м и висина са спуштеним осматрачким радаром 3,29 м

Тежина: 47,5 тона

Погон: мотор јачине 610kW,

Брзина: 65 км на час

Наоружање: 2 топа типа Оерликон калибра 35 мм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *