ПРЕ 73 ГОДИНЕ ПОЧЕО ЈЕ КОРЕЈСКИ РАТ: Први хладноратовски сукоб САД, Совјетског Савеза и Кине

На данашњи дан пре 73 године тог 25. јуна 1950 године започео је Корејски рат. Наиме тог дана 100.000 севернокорејских војника у пратњи тенкова Т-34 прешло 38 паралелу. Почео Корејски рат који је трајао три године и у коме је учествовало 19 нација и страдало три милиона људи.

Напад севернокорејских војника и тенкова изенадио је војску Јужне Кореје, која није била припремњена за напад, зато је морала да се повуче на крајњи југ Корејског полуострва, где је остала све док САД са својим трупама које су послате биле из САД и Јапана нису ушле у сукоб.

Уследила је велика савезничка офанзива која је севернокорејску војску потиснула на север према корејско-кинеској граници.

Пошто су се новембра 1950 војска САД, Јужне Кореје и савезница опасно приближили кинеској граници, изненада у рат укључила се Кина која је у рат послала милион војника који су преплавили север Корејског полуострва и натерали снаге Јужне Кореје и САД на повлачење које је зауставњено било на 38 паралели где се фонт учврстио и остао наредних три године, када је склопљено примирије. Линија на 38 паралили је остала симбол раздвајања две Кореје које су и даљу у рату, али односи између две земље имају своје успоне и падове у зависности од полтичких прилика у Јужној Кореји и ко преузима власт.

Званично рат је завршен 27. јула 1953 са потписивањем примирија и настанком демилитаризоване зоне која постоји и данас.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *