ЛИНИЈА БАХМУТ-КРАМАТОРСК-СЛАВЈАНСК Да ли се Русима отварају врата према реци Дњепар?

Бошко Јовановић/Андреј Млакар

Бахмут је пао или заузет. Док Руси славе, Украјинци негирају, него наводе да је у току контраофанзива да су сви бокови заузети, а Вагнеровци у обручу и да следи скора предаја. С друге стране у Часов Јару већ се спроводи делимична евакуација. У преводу опште лудило.

С војне тачке гледишта битка за Бахмут је завршена. На излазу из града постоје сигурно неки џепови одбране где се Украјиниц боре још колико год могу.

Заузимањем Бахмута поставља се питање шта даље. О томе је на почетку битке за Бахмут 14. октобра 2022. говорио Бошко Јовановић војни коментатор који је тад за једну другу медијску кућу изнео своју анализу на тему Бахмута, када је битка за тај град почела. Да ли је био у праву или не остављам читаоцима да просуде кроз коментаре, а текст из актуелне ситуације поново објављујемо без скраћивања

Ситуација око Славјанска и Бахмута је таква да по последњим информацијама тамо су странци са стране Украјине, а са руске Вагнер. Е сад Украјина је ту у једној ситуацији закопана, да Славјанск и Краматорск, да затварају широк пут према Дњепропетровску и Кијеву кроз степу, што наравно доводи опет до тога да украјинско командовање нема појма, јер не треба да се врше напади на Херсонску област, која је небитна за Украјину.

Ту се само изводе демонстративна дејства, да би се везале руске снаге у Херосну и да не би се те трупе пребациле у Запорошку област.

Али, проблем код Украјинаца је то што се офанзива не планира, бар кад је Украјина у питању на зиму, јер неће значити ништа било каква победа, јер ће зима да доста утиче на западно јавно мњење. Јер западно јавно мњење под утицајем зиме може напросто да се умори од придика, лекција и свега осталог што нуди Зеленски.

Украјинци требају да ураде све да задрже Славјанск-Бахмут, јер у принципу јер задржавање на линији Краматорск-Славјанск-Бахмут би дозволило да се између Дњепропетровск, Кијева и Донбаса направи неколико одбрамбених линија. Фортификација неће никад бити превазиђена и увек ће бити потребна.

Ако Руси заузму Бахмут односно Славјанск, кренуће на Крамторск и наравно на даље уништавање железничке, енергетске и водне инфраструктуре.

Сад претпостављам да ће главна мета бити Љвов- Кијев јер је то остао једини слободни правац да људи могу да беже и то главна рута за дотурање војне помоћи. Главно ће бити онеспособити Љвов као главни центар за дотурање помоћи из Пољске, које је главно чвориште за дотурање помоћи Украјини. Тако да би Украјинци требали да се сконцетришу да ПВО усмере ка Љвову и да то буде главни центар ПВО.

Јер буду ли Руси онеспоосбили Љвов и буде ли немогуће да се транспртује нова количина оружја из Украјине, то је јако лоша вест за Украјину.

Разним непотврђеним информацијама, Украјинци су послали један Руслан да покупи совјетско оружје, јер то Запад није у стању да шаље ново оружје Украјини. О томе говори у прилог и то што се Француска договара са Данском да уступе своје самходне топове ЦЕСАР Украјини. Мислим да их Данска има 12, а да ће то Французи касније да надокнаде.

Све у свему ракетни удари који врше РВ РФ ће се наставити како би се тотално онеспобио противник. Свако ко жали Украјину у овој ситуацији, нека размисле где су Руси видели тај систем бомбардовања, па онда нек размишљају.

Као што сам рекао у једном чланку циљ ГРУ је стратешко онеспобољавање Украјине и то ће да се доведе до краја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *