КОМЕНТАР: Разнета складишта, муниција са осиромашеним уранијумом и нукеларни облак! Шта је истина?

Недавно ракетирањ војних складишта у Тернопољу и Хмељницком у западној Украјини, која су изенанда засута крстарећим ракетама Х-22 лансираним из бомбардера ТУ-22 усталасала су јавност у Русији, Украјини, али и у Србији.

Посебно је то кренуло у Србији где су сви одједном, почели да причају, али се у медијима званично о томе није ни говорило, причало, али у наформалној комуникацији на друштвеним мрежама итекако се говорило.

Шта је заправо истина о томе, говорио је за ТВ Фронт војни коментатор Бошко Јовановић који сматра да је то обична прича која нема никакво утемељење у јавности и о томе је дао своју кратку анализу:

“Та печурка као да иде према Србији, то су пренели поједини медији, а у то може да поверује неко само површан ко не прати дешавања у Украјини. Иначе Украјинци су две до три недеље раније кренули у причу да се спрема нуклеарни напад на Украјину, а знамо за изјаву британског министра одбране Бена Воласа да сваки радиоактивни облак који пређе на земљу чланицу НАТО сматраће се као повод за рат.

Ја сам добро проучио тај план, он је могућ, а Украјинцима је битно да се рашири прича о нуклеарном нападу, нуклеарном облаку. Добијам питања да ли сам добио ту вест. Ту вест је пренела Правда.ру која нема никаве везе са совјетском Правдом и Хиндустан тајмс.

Овде мора да се разуме да је разлика између атомске бомбе и нуклеарне централе велика. Чернобиљ је био више пута јачи од нуклеарне бомбе бачене на Хирошиму и Нагасаки. Рецимо кад се десила несрећа у Фукушими у Јапану 2011. године они су имали резервоаре за радиоактивну воду, па су то спречавали, па су хтели у океан да пусте. То би био проблем да се радиокативна вода пусти у океан, али та експлозија која се десила у том складишту, дигла се паника од стране Украјинаца иако је званична власт ћутала. Да је заиста нешто било повезано са нукеларном енергијом, не би украјинске власти ћутале. Али пре две- три недеље је почело да се прича о тој наводној руској претњи и да се припрема јавност. Контактирао сам другарицу у Кијеву, рекал је да информацију те врсте није чула.

Када се десио Чернобиљ ветар јесте нуклеарни облак однео у Белорусију, а колико је Чернобиљ удаљен од Белорусије? Мислим у принципу 50 км. То је снага неколико нуклеарних бомби и ветар то није даље однео и било је мало територије Русије. Хоћу да кажем следећу ствар, да сам ја са мојим пријатељем великим стручњаком за нуклеарну енергију Војином Јоксимовићем причао о томе и рекао је да је директно од нуклеарне експлозије у Чернобиљу умрло 3.000 људи, а остали од стреса. Чак и да облак иде ка Румунији то би НАТО, британски таблоиди врло радо пренели. Да стигне до Србије је мало вероватно, далеко смо од тога, а и облак да постоји није те јачине. Нема разлога за панику, али људи су површни. Никаквог нуклеарног облака који иде према Србији нема, јер тај облак који се можда направио може да буде у кругу 25 км. Није то никаква снага и количина која би могла нас да угорзи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *