КО ЈЕ ИГОР ИВАНОВИЧ ГИРКИН-СТРЕЛКОВ? НАЈМИСТЕРИОЗНИЈА ФИГУРА РУСКО-УКРАЈИНСКОГ СУКОБА

ТВ ФРОНТ/Андреј Млакар/Бошко Јовановић

У петак 21. јула одјекнула је вест у свим западним медијима да је ухапшен Игор Иванович Гиркин или како се раније преизвао Стрелков, једна од најмаркантнијих фигура руско-украјинског сукоба од 2014. године, који је постао после смењивања жестоки критичар руског председника Владимира Путина, проруских снага у Донбасу икао је био први неформални министар одбране и човек који је један од осумњичених за обарање малезијског авиона над истоком Украјине јула 2014. године.

Гиркину, који је ухапшен тужилаштво му је одредило притвор од 60 дана, а на терет му се ставља оптужба екстремизам за коју је предвиђена казна до 5 година затвора.

После привођења Гиркина 30 његових присталица се окупило испред зграде суда, где је после негодовања приведен и Павел Губарев, током 2014. један од политичких лидера побуне у Доњецку. Губарев је као и Гиркин крајем 2014. био принуђен да напусти Донбас.

Foto: Shutterstock

Од почетка рата у Украјини или како Москва то назива “Специјална војна операција” Игор Гиркин жестоко критикује режим руског председника Путина и начин како се воде ратне операције. Износио je крајње негативне прогнозе. Критиковао је такође Вагнер групу и њеног оснивача Јевгенија Пригожина. Прошле јесени краће време је био је и добровољац на фронту. Такође је био и добровољац 1990-их у Војсци Републике Српске за време грађанског рата у БиХ.

Ко је Игор Иванович Гиркин Стрелков?

Игор Иванович Гиркин или Стрелков како је себи наденуо презиме винуо се у врх медијске пажње после пуча на Мајдану 2014. и анкесије Крима у састав Русије, као и отопчињања сукоба са украјинском војском и полицијом у пролеће исте године у Донбасу, који се после масакра у Одеси 2. маја 2014 претворио у крвави грађански рат.

„Ипак сам ја притиснуо окидач рата. Да наш одред није прешао границу, на крају би све било готово као у Харкову или Одеси. Практично, замајац рата који до сада траје покренуо је наш одред. И делом сносим личну одговорност за оно што се тамо догађа”, описао је Стрелков своју судбоносну улогу у Украјини за руске новине „Завтра” 2014. године.

Стрелков је отишао у Славјанск, именован је био за министра одбране Доњецке Народне Републике. Многи га криве да је главни кривац за опкољавање и заузимање Славјанска, од стране украјинске војске и полиције, када је део бораца такозваних “оплоченаца” успео да се повуче у Донбас.

Foto: Shutterstock

Гиркин је после тога поднео оставку и изненада отишао назад у Русију када се сукобио са локалним командантима који нису мирно гледали дебакл код Славјанска. По повратку у Русију, једно време се бавио хуманитарним радом, а онда изненада почео отворено да криткује стање у Добасу и дојучерашње саоброце. Од идола, борца револуције, постао је непријатељ број 2. Број један је био Алексеј Наваљни. Кад се вратио из Донбаса оженио се поново, други пут.

За њега се говорило да је близак Путину, и да је био његов човек за Крим, агент ФСБ-а. Много тога су му приписивали, а шта је тачно за ТВ Фронт говорио је магистар међународних односа Бошко Јовановић

“Игор Стрелков или Игор Гиркин је човек, који је завршио Архивско-археолошки институту и као такав није могао никако да буде део ФСБ. Могао је да буде можда доушник, његов хоби је био реконструкција битка из Првог светског рата. Он је напросто измишљена фигура, која је стављена у први план кад је Украјина покренула антитерористичку акцију на Донбас, а по схватању неких људи из Донбаса противљење пучу или преврату у Кијеву, када је оборена проруска власт.

Грикин или Стрелков је био тотално безначајна фигура како тада, тако и сад. Пре неколико година, најпознатији украјински новинар Дмитриј Кордон је с њим снимио интервју, који је ставио на свој Јутјуб канал. То је имало огормну гледаност. Украјински десничари су га оптуживали за популарисање руских агресора, он се вадио на то да је послао флеш са снимцима интервјуа у Међународни кривични суд у Хагу, са идејом, да они Гиркину суде за ратне злочине. Наравно од тога ништа није било, никаква оптужница није подигнута.

У Русији се зна да је Игро Стрелков Гиркин обичан кловн, кога је произвео Владисалв Сурков, који је завршио драмску академију у Москви, а који опет нема никакве везе са ГРУ- ом, како се тврдило.

Његова идеја је била да се у једном критичном тренутку створи народни херој, који ће да привуче пажњу маса”.

Foto: Shutterstock

Грикин или Стрелков ће после овог хапшења после извесног времена бити проглашен за опозиционара који се бори против руског председника Путина. Постоји могућност да ће неко у Вашингтону или Лондону доћи да идеју да он постане “веће добро”, а то је обарање Путина, а Стрелков је у томе идеалан играч у стилу генерала Антона Туркуља и његових лажних шпијуна. Гиркин није ни због чега битног ухапшен, него је у питању једноставна замка ФСБ-а, која је направила замку западним службама преко Грикина да се упецају у њигову мрежу игре”, закључује Јовановић.

Траже га Украјинци и Холанђани

Украјинска војна обевештајна служба понудила је у јесен 100.000 америчких долара за бившег агента Федералние службе безбедности Русије Игора Гиркина, како су навели у потерници.

„Главно обавештајно одељење Министарства обране Украјине јамчи исплату 100.000 долара за трансфер Игора Гиркина (Стрелкова) у украјинско заробљеништво”, објавило је тада Главно обавештајно одељење Министарства обране Украјине на Фејсбуку.

Суд у Холандији пресудио је крајем прошле године да је Русија имала контролу над сепаратистима у источној Украјини када је 2014. године када је оборен авион малезијске авио компаније који је летело из Амстердама за Куала Лумпур када је погинуло свих 298 људи у авиону. Стрелков је осуђен за постављање пројектила и за организовање транспорта ракетног система Бук из Русије до Донбаса.

Он је у једном интервју рекао да он то није урадио а да се није одазвао суду у Хагу јер Русија не признаје тај политички суд.

Прича о Стрелкову као агенту ФСБ-а покренуо је лист “Москва Тајмс”, који је о томе писао да је Грикин или Стрелков био је агент руске Федералне службе безбедности (ФСБ) од 1996. до 2013. године, наводно у једној противтерористичкој јединици, да се у том периоду борио у Другом чеченском рату. Руска невладина организација за људска права Меморијал, оптуживала га је у Чечнији учествовао у отмици и убиству неколико чеченских цивила.

Акција против Грикина покренута је била оног тренутка када је најавио да има политичке амбиције и када је оштро критиковао руског министра одбране Сергеја Шојгуа и начелника генералштаба Герасимова како воде рат у Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *