ИГРА НЕРАВА РУСА И УКРАЈИНАЦА ОКО НУКЛЕАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ ЗАПРОЖЈЕ: Манипулација, спин или корак од најцрњег сценарија?!

ТВ ФРОНТ/Андреј Млакар

Нуклеарна електрана Запорожје од почетка рата у Украјини је предмет медијског надметања Руса и Украјинаца. Обе стране међусобно се оптужују да су спремни ту највећу нуклеарну електрану у Европи која се састоји од 6 реактора да дигну у ваздух.

Ова електрана од када су је Руси заузели била је неколико пута грантирана, извршена су два речна неуспела десанта на обалу Дњепра. Страх у Европи је порастао као су претње расле да ће прво бити дигнуто скалдиште нуклеарног отпада, а онда и сами реактори, а сећање на 26. април 1986 и Чернобиљ и даље лебди као зли дух над Европом.

Последњих дана Кијев и Москва се међусобно оптужују да баш свака од те зараћене стране је спремна за удар на реактор.

На друштвеним мрежама шире се вести да власти Кијева спроводе нукеларно-биолошко-хемијску обуку становништа и да се грађани припреме за најгори сценарио, деле се слике за које се тврди да су руске мобилне лабораторије за контролу радијације већ стигле у Запорожје и Доњецку област. Осим фотографија возила, снимака који би то поткрепили нема.

Док су представници Међународне агенције за атомску енегргију негирали да било шта, што тврде обе стране постоји у нукеларци Запорожје, у уторак 4. јула 2023 у вечерњим часовима променили су тон и саопштили, односно Међународна агенција за атомску енергију известила је да је главно снабдевање нуклеарне електране Запорожје „прекинуто“ синоћ (3. јул), а постројење је први пут после више од 4 месеца постављено на недавно обновљену резервну линију напајања.

Саветник генералног директора “Росенергоатома” Ренарт Кхарца тврди да ће Украјина у ноћи 5. јула напасти нукеларну електрану Запоржје дроновима камиказама и високопрецизним оружјем.

Међутим, постоји и руска теорија према којој би складиште нуклеарног отпада могло бити гађано и тактичком балистичком ракетом Точка У домета 120 км и која има бојеву главу тежине 450 кг

С друге стране Украјина оптужује Русију, да ће исценирати кризу тако што је наводно на кров три рекатора од укупно шест колико има та електрана поставила експлозив.

Иначе док две стране међусобно оптужују једна другу САД су послале на Крит осматрачки авион специјализован за узимање честица у ваздуху и откирвање радијације. Иначе зона патролирања ове летелие требало би да буде зона изнад Црног мора. Иначе сваки пут када се сумњало на теситрање нуклеарног оружја ове летелице су патролираде у близини руске границе.

Руска страна има још једну теорију која је веома жива и за коју се тврди да је сасвим реална, јер по тврдњама Москве украинска офанзива није донела резултате и да би до самита НАТО алијансе која се 11. јула одржава у Вилњусу требало ићи јаснијим сценаријем а то је улазак НАТО трупа у Украјину, а то се може постичи само хаваријом у нукеларној електрани Запорожје. Наравно сем тврдње конкретног доказа о овоме нема нити неких наговештаја.

С друге стране украјински обавештајни званичници саопштили су данас да су руске снаге почеле да евакуишу градове Енергодар и Мелитопољ и неколико других насеља у Запорошкој области у близини нуклеарне електране.

У сваком случају случај нукеларне електране Запорожје постаје све више средство исрцпљивања једне или друге стране у медијском рату.

Највећа нуклеарна електрана у Европи

Нуклеарна електрана Запорожје са шест реактора, која снабдева четвртину електричне енергије Украјине, једна је од највећих на свету и највећа у Европи. Електрана је изграђена 1985. године током совјетске ере, има шест реактора и снабдева струјом већи део земље. Фабрика се налази у граду Енергодару, близу реке Дњепар, на југу Украјине. То је једно од четири активна нуклеарна постројења у Украјини и представља шест од 15 реактора у земљи. Реактори су пуштени у рад између 1984. и 1995.

БОНУС ВИДЕО:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *