ГЕНЕРАЛ ЛАПИН УЗВРАТИО УДАРАЦ: Повратак отписаног ратника у рату против украјинских диверзаната!

Руске власти у сарадњи са регионалним властима Белгородске области данас су објавили да је Антитерористичка операција која је почела у понедељак када је око стотињак украјинских диверзаната махом припадника Руске легије и Руског добрвољачког корпуса упало на територију Русије и заузело четири села.

После скоро једног дана жестоких борби, гранатирања, ракетирања и борбе саопштено је да је терористичка група поражена, разбијена и да је заплењена велика количина технике и наоружања.

Оно што је интересантно у целој овој причи јесте да је операцијом разбијања диверзантских терористичких група командовао нико други него генерал Александар Лапин. Официр који је прошле године окривљен за дебакл на истоку Украјине, кривац за повлачење на херсонском и изјумском правцу. Генерал у кога је лично лидер Чеченије Рамзан Кадиров упирао прст као кривца и чији одлазак се славио, а руски телеграм канали га ставили на стуб срама.

Међутим изгледа да је генерал Лапин рехабилитован и да је антитерористичка операција за њега била рехабилитација и повратак отписаног у акцији.

На друштвеним мрежама освануло је пар снимака на којима се види Лапин поред заробљеног украјинског МРАП-а, али и близу самих окршаја са украјинским диверзантима, где Лапин хода у униформи са панциром и шлемом. Неустрашив, далеко од онога како је пре скоро годину дана представљен као неспособњаковић и кукавица, који је вратио четири заузета села под своју контролу.

Ово је био сасвим довољан повод да се исприча прича о генералу Лапину и подсети на аферу која је умало коштала генерала војне каријере или можда и није. Све зависи од тога ко како на то гледа.

Наиме, крајем октобра 2022, године руска војска била је у тоталној дефанзиви како код Херсона, тако и у Харковској области. Посебно у Харковској области изгубла је велику територију. Тражио се кривац и скоро сви су прстом упрли у једног високог официра генерал-пуковника Александра Лапина бившег команданта Централног војног округа руске војске, који је преко ноћи постао од веома хваљеног официра, један од узрочника руског пораза и кривца за све пропусте руске војске у рату против Украјине.

Ова прича није нова има своју предисторију још у септембру 2022 када је руска војска морала да се повуче из великог дела Харковске области и Изјума јер у украјинској офанзиви размера је била 2:1 у користи Украјинаца. Уследило је затим изравнавање и скраћивање линије фронта, који су неки наводили као руски пораз у рату и наговештавали крај рата.

https://twitter.com/vale_iii/status/1661081102935572488?s=20

А, онда је чеченски лидер Рамзан Кадиров био први који је генерала Лапина, који је до тад приказан као храбри и паметни војсковођа, чији син се бори на првој линији фронта и који је из руку свог оца примио орден за храброст, ударио на генерала.

Кадиров је тад упитао, а где је генерал Лапин, да ли је истина да командује далеко од линије фронта. Њему се у критици придружио и Јевгенији Пригожин власник групе Вагнер који је критиковао исто Лапина и сложио се са Кадировом. Убрзо у причу укључио се и Кремљ, односно Дмитрији Песков, који је све то некако закамуфлирао и прича остала на нивоу трача на Телеграму.

А онда пар недеља касније појављује се слика генерала Лапина са слушалицом у рукама на првој линији фронта. Слику аутентичности није нико могао да потврди, али је спин учинио своје, а поверење у генерала Лапина се повећало.

А, онда шок 26. октобра у Херсонској регији на базу ракета лансирана из ХИМАРС-а погодила је штаб чеченских једница. Прва врест била је 60 мртвих, а 40 рањених од укупно 100 бораца. Последња цифра која се усталила била су 23 мртва. Кадиров је за овај пропуст директно отужио генерала Лапина, а не своје борце, који су претходно снимак зграде окачили на ТикТок. Било је довољно је наћи и одредити локацију зграде уз помоћ ГПС-а локацију и ласнирати ракету.

Уследило је дрвље и камење на генерала Лапина, да је он кривац. Не само што је па Лиман него због нечињена и продора украјинске војске у насеља Терни, Торскоје и Јјамполовка и проблема на релацији Кремнаја-Свјатово.

Овде треба споменути да су сви војни дописници руски, са терена редом стали у одрбану генерала Лапина, али очито је нечији утицај био много већи него њихов да лапин остане на том месту.

У одбрану Лапина стали су и сви броци групе Одважни „О“ који су одговорили на оптужбе Рамзана Кадирова

„У повлачењу код Лимана, поштено је оповргнути неистину: Сви закључци емотивног текста шефа Чеченије заснивају се на нетачним информацијама: Генерал Лапин НИЈЕ КОМАНДОВАО ОДБРАНОМ ЛИМАНА и НИЈЕ БИО У ПОЗАДИНИ. За повлачење на харковском правцу окривљује се генерал, који није водио одбрану овог сектора, већ је на њега бачен СА МАЛИМ ДЕЛОМ СВОЈЕ ДРУЖИНЕ, као појачање и последњи покушај да се поправи најтежа ситуација на фронту.То је крајње погрешно. Александар Лапин никада није седео у позадини. То могу потврдити сви који су га икада срели. Било да је Сирија или сад Украјина, ово знају скоро сви борци групе „О“. Ово је вероватно једини командант групе који је у борбеним саставима својих трупа од почетка операције. Дакле, изјава да је Лапин био скривен у Луганску није тачна. Наравно, потребно је тражити кривце, али за све окривити команданта, чија је зона одговорности био потпуно другачији сектор фронта, јесте да се направи груба грешка, од које на крају неће бити могуће извући праве закључке.Борци групе „Храбри“

А онда вест која је објављена после писма додуше незванична да је генерал Лапин смењен. Односно Руска војска то није ни демантовала ни портврдила.

Саопштено је да је он на тронедељном одмору, али је то свакако било довољно да крену спекулације да је склоњен због неефикасности, неспособности и пропуста у ратовању, до тога да је пронађем мртав, односно удављен у реци. Бесмислен теорије завере се нижу из сата у сат око судбине генерала Лапина.

Неки наводе да се са вешћу о Лапиновом одмору заправо маскира његова смена пошто информације цуре на Телеграм.

Опет на Телеграму појавила се вест да је уместо генерала Лапина на место команданта Централног војног округа постављен генерал Андреј Мордвијчев, који је био један од командната који је са Чеченима водио операцију заузимања Маријупоља и напад на челичану Азовстаљ.

Од тад су познати његови братски загрљаји са чеченским лидером, па већ кружио трач да је смена Лапина била уступак Кадирову, да се слободније почне борбено деловати против украјинских једница на терену и да се крене у повратак заузетих места и села у Донњецкој и Луганској области.

Спомињало се и да је својом вољом Лапин подено оставку после таласа критика и да је написао својручно на папиру оставку икао је био командант руских трупа „Центар“ у зони Специјалне војне операције. Да ли је то руски генералштаб прихватио то је питање од милион долара.

Ко је генерал Алекдсандар Лапин

Александар Лапин рођен је 1. јануара 1964. године.

Од 22. новембра 2017. командант је Централног-војног округа. Од октобра 2018. до јануара 2019. командовао је и руском војском у Сирији.

У фебруару 2019. унапређен је у чин генерал-пуковника. Син Денис, рођен 1986. године, такође је официр, по чину потпуковник и командује гардијским тенковским пуком.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *