ДАНСКА СПРЕМНА ДА ИСПОРУЧИ Ф-16 УКРАЈИНИ, АЛИ УЗ ЈЕДАН БИТАН УСЛОВ, НЕ ЖЕЛЕ ТО ДА УРАДЕ САМОСТАЛНО, ВЕЋ КАО КОАЛИЦИЈА

ТВ Фронт/Ревија Обрамба

Краљевина Данаска саопштила је услове под којима је спремна да пребаци ловце Ф-16 из свог ратног ваздухопловцтва у Украјину и тиме постала једина од европских земаља која је објавила спремност да пребаце америчке ловце Ф-16 у Украјину.

Како је рекао вршилац дужности министра одбране Данске Троелс Лунд Поулсен Данска је спремна да пребаци ловце Ф-16 из сопственог ваздухопловства у Украјину, али само под одређеним условима.

Данци постављају веома једноставне услове јер не желе да преузимају одговорност на себе, траже формирање коалиције и заједничку одлуку о уступању летелица.

Према речима министра, то је прелиминарна одлука, јер данска влада још није донела коначну одлуку и њен исход ће зависити од подршке савезника. Ако друге земље одбију да испоруче Ф-16 Украјини, одлука ће бити негативна, али је мало вероватно да ће се то догодити, пошто подршка већ постоји, само је треба формализовати. Осим тога, за то је потребна и дозвола САД, што је такође пука формалност, пошто је Вашингтон спреман да одмах одобри снабдевање.

Још није било речи о броју авиона које би Данска потенцијално могла да испоручи Украјини, као ни о времену испоруке.

Прошлог четвртка, Поулсен је потврдио да су Данска и Холандија развиле заједнички план за обуку украјинских пилота у ваздушним базама обе земље. Данско Министарство одбране спремно је да у ту сврху ангажује базу Скридструп, у којој су стационирани борбени авиони Ф-16 данског ратног ваздухопловства. Међутим, ово је прелиминарна одлука, коначна одлука биће донета тек на јулском самиту у Виљнусу. И у Копенхагену се надају да ће се и друге европске земље придружити „авијацијској коалицији” и помоћи Данској и Холандији како у обуци пилота оружаних снага Украјине тако и у снабдевању ловаца. Познато је да су Норвешка, Белгија, Португал и Пољска спремне да уђу у коалицију, или је бар тако рекао шеф Пентагона Лојд Остин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *