БИТКА ЗА КИЈЕВ: ЈЕДАН ПОГЛЕД КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО И ШТА ЈЕ БИЛА ПРАВА СУШТИНА ОВЕ РУСКЕ ОПЕРАЦИЈЕ

Руски председник Владимир Путин подсетио је на суботњем састанку са афричким лидерима да су украјинске власти парафирале нацрт споразума са Москвом у марту прошле године у Истанбулу, али га је Украјина након повлачења руских снага из правца Кијева бацила на сметлиште историје. Он је такође показао афричким лидерима тај документ.

Пошто смо о томе већ говорили у претходном тексту подсетићемо укратко шта је била права суштина те Битке за Кијев.

Foto:Shutterstock

Руска војска од самог почетка инвазије на Украјину борбено је деловала око Кијева. Од 24. до 26. фебруара вођена је жестока битка за аеродром Антонов. Наиме тог 24. неких седам сати од почетка инвазије на Украјину, извршен је хеликоптерски десант са транспортним хеликоптерима Ми-8 МТШ и Ми-17В5 које су пратили борбени хеликоптери Ка-52 и Ми-35. По искрцавању аеродром су муњевито заузели припадници СПЕЦНАЗ и руски падобранци (десањтники). Само објекат неколико пута прелазио је из руке у руку. Час су га држали Руси, а час Украјинци.

Осим аеродрома Антонов битка се водила у приградским насељима Буча и Ирпен, као и у Кијевској области. Многи су тврдили да је план о заузимању Кијева пропао већ првог дана, односно да је затајио фактор изненађења.

Foto:Shutterstock

С друге стране било је и оних који су тврдили да Путин, односно руска војска нису ни хтели да уђу у Кијев и да је то био само блеф?

Да ли је руска војска покушала да заиста заузме Кијев? Шта је био циљ, сврха свега?

Овде просто и једноставно треба схватити да главни град Украјине који броји три милиона становника заузети са веома малим снагама, бројчано 10, 20, 30, па лак и са 70 хиљада војника. Па, чак и она чувена војна колона, која је дуга 67 километара и техника у њој нису били довољни за заузимање Кијева свргавање, односно хапшење Володимира Зеленског, украјинског председника.

Наиме, пробој из Белорусије диркетно према Кијеву уз смели хеликоптерски десант на аеродром Хостомел код Кијева и продор према Василкову није имао циљ заузимање главног града Украјине, већ је циљ био знатно другачији и важнији.

Foto:Shutterstock

Главни циљ кијевске операције имао је важнији задатак од заузимања самог града – саобраћајну инфраструктуру.

Иначе овде ваља напоменути да кроз Кијев односно око њега пролазе железнички и друмски коридор од запада према истоку и југу земеље

Све саобраћајне артерије преко Дњепра јужно од Кијева су много краће и могу се, по потреби, много лакше блокирати авијацијом, јер је тамо ПВО много скромнија него око главног града Украјине… Зато је циљ напада на Кијев поптуно другачији, не да се Кијев заузме као град, већ да се Кијев елиминише као најважнији логистички центар целе земље што је било и урађено и фактички запад је био одсечен од истока и централног дела земље у већој мери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *