БАУК РУСКОГ НУКЛЕАРНОГ ВОЗА ПОНОВО КРУЖИ УКРАЈИНОМ: Становник Крима тражио непостојећу железничку композицију на полуострву

Федерална служба безбедности ухапсила је једног од становника Крима који је на саслушању изјавио да је његов главни задатак био пошто је био заврбован за Украјинску обавештајну службу СБУ, преносе руски медији.

Како је изјавио украјинским обавештајним службама биле су потребене провере информације да је на Крим стигао нуклеарни воз- железничка компзиција која лансира интерконтинеталне балистичке ракете.

Оно што је интересантно таквог воза у руским стратешким снагама нине било 2021. године, јер је Русија иако је размишљала да поново врати такав воз у оперативну употребу од тога је одустала.

“Нуклеарни воз” је пежоративни назив за  борбени мобилни железнички ракетни систем (Боевой Железнодорожный Ракетный Комплекс) БЖРК односно ракетни воз тип 15П961 Молодец.

До 1992. године у Совјетском Савезу изграђено је укупно 12 ракетних возова. Тада су Русија и САД потписале споразум о ограничењу стратешког офанзивног наоружања СТАРТ-2, према којем су руске ракетне јединице морале да повуку из наоружања све мобилне борбене железничке ракетне системе (БЖРК) тип 15П961 Молодец.

Иако је Русија званично иступила из споразума, последња бојева глава је повучена из стања приправности тек 2005. године.

Године 2010. Русија је поново оживљава идеју о развоју новог ракетног воза са интерконтиненталним балистичким пројектилима који би такође могли да се користе као мобилни ракетни штит.

Нови ракетни воз добио је име Баргузин (НАТО: СС-Кс-32Зх), према плановима које је саопштио тад Дмитриј Рогозин ракетни воз моћи ће да транспортује 6 интерконтиненталних балистичких ракета РС-24 Јарс.

Развој новог ракетног воза је замрзнут 2017. године због недостатка финансијских средстава.

Прича о томе поново је покренута 2019. али сада уместо Јарс-а треба да буде кориштена морнаричка интерконтинентална балистичка ракета на чврсто гориво РСМ-56 Булава (НАТО: СС-Н-32), коју руска морнарица користи на подморницама класе Бореј.

Према неким техничким информацијама, очекује се да нова ракета носи 8 до 10 нуклеарних бојевих глава и да ће моћи да стигне до циља на максималној удаљености од 8000 километара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *