ТРАГОМ ВЕСТИ: ИРАК И ПАКИСТАН ДОГОВОРИЛИ СЕ О КУПОВИНИ БОРБЕНИХ АВИОНА JF-17 THUNDER BLOCK III

Република Ирак и Исламска Република Пакистан постигли су договор о финализацији посла о продаји 12 комада вишенаменског борбеног авиона PAC JF-17 Thunder Block III које ће израдити Pakistan Aeronautical Complex који се налази у месту Камри у провинцији Пенџаб.

Пошто је постигнута сагласност очекује се и формално потписивање уговора и чекса се усвајање закона о одбрани у ирачком парламенту до краја ове године.

Како је саопштено уговор је вредан 1,8 милијради додлара и сматра се највећа продаја наоружања Пакистана некој држави.

Као што смо и навели уговор превиђа купвину 12 борбених авиона JF-17 Thunder Block III, али уговор превиђа и могућност набавке још додтаних шест летелица, што би било укупан борј од 18 авиона, али ће се то сматрати као посебна продаја.

JF-17 Thunder Block III, је фактички надоградња старије верзије JF-17A Block II, а модернизација летелице се огледа 1000+ TRM AESA радар KLJ-7A са могућношћу откривања цињева на даљинама од 150-220 км. Уградња heads up display који се користи на ловцу 5. генерације Ј-20, нови дисплеј на пилотској кациги за праћење лета ракете, исти HMDCS користи се и на ловцу Ј-20. напредни IR и UV систем за упозорење о приближавњу ракета ваздух-ваздух, спољни и унутрашњи сензори ради утврђивање јасне ситуације у и око летелице, нове ракете ваздух-ваздух великог домета , 3- осни FBW систем, побољшана фузија сензора, интегрисане, умрежене и са подацима повезане могућности извођење ваздушних операција, нови кокпит, повећан капацитет носивости и више подвесних тачака за оружУкупна тежина летелице износи 13.607 кг.

У конструкцији летелице уграђено је више компзитних материјала, летелицаи ма мању тежину, на спољне тачке могуће је окачити ракете и друга убојна средсдства до тежине 5 кг. Борбени долет летелице је 1.450 км, а максимални долет 2.500 км. Авион остварује максималну брзини од 1,7 маха и максимални палфон лета је 17.000 метара.

PAC JF-17 Th

under Block III задржале су идентичан руски мотор као и претходне верзије ове летелице РД-93, док су кинески мотори виших перформанси тренутно у различитим фазама тестирања и предвиђа се замена на свим верзијама овог авиона

Комбинацијом ракета дугог домета PL-10 HOBS и PL-15 VLRAAM са AESA радаром, као и уграђеним пакетом за електронско ратовање покриће сваки деом модерног ваздушног ратовања.

Комплетан авион се производи у пакистанским погонима и како га произвођачи означавају представља летелицу која је спремна да одговори на све изазове ратова и сукоба у региону.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *