АУСТРАЛИЈА ВОЉНА ДА СВОЈЕ Ф-18 ХОРНЕТ УСТУПИ УКРАЈИНИ: Конкретна одлука још није донесена! Разговори у току

Аустралија, САД и Украјина разговарају о слању 41 авиона Ф/А-18 Хорнет Краљевских аустралијских ваздухопловних снага у Кијев како би се испунио део захтева председника Владимира Зеленског за борбеним авионима, уместо да их пошаљу на отпад како је планирано.

Како је јавио Тhe Australian Financial Review САД, које су недавно дале дозволу другим западним савезницима да испоруче Украјини напредне борбене авионе, укључујући Ф-16 америчке производње, благонаклоно гледају према идеји да Украјини поклоне Ф/А-18 .

Одобрење Вашингтона је потребно јер поседује интелектуалну својину на авионима које је РААФ повукао и које замењују летелицама Ф-35, од којих је Аустралија наручила 72.

Пензионисани Ф/А-18 стоје у хангару у бази Вилијамтаун РААФ ван Њукасла и уколико не буду послати у Украјину, биће или расходовани или продати авио-компанији из приватног сектора, да би се користили у САД као „непријатељске летелице“ против којих ће војни авијатичари тренирати

Роберт Потер, аустралијски стручњак за безбедност који саветује украјинску владу, потврдио је да су преговори у току, али конкретан договор тек треба да буде финализован.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *