Потписан документ о постављању и одржавању руског нуклеарног наоружања у Белорусији

Фото: Принтскрин ТВ Звезда/Телеграм

РИА Новости

Министри одбране Русије Сергеј Шојгу и Белорусије Виктор Хрењин потписали су у Минску документе који ће регулисати процедуру смештаја и одржавања нестратешког нукеларног наоружања.

„Током састанка потписани су документи који одређују процедуру држања руског нестратешког нуклеарног наоружања у специјалном складишту на територији Републике Белорусије“, наводи се у поруци белоруског министарства одбране на Телеграм каналу, а преноси РИА Новости.

Хрењин је подсетио да је у оквиру војно-техничке сарадње Москве и Минска формирана регионална групација опремљена тактичким ракетним системом Искандер-М и ПВО системом С-400 , док су јуришници СУ-25 модификовани да могу да користе нукеларне бомбе за избацивање из авиона.

Фото: Принтскрин ТВ Звезда/Телеграм

Белоруски министар одбране је рекоа и да је ово ефикасан одговор на агресивну политику земаља које нису наклоњене Белорусији.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу да је главни циљ заједничких активности Русије и Белорусије предузимање акција због нуклеарних активности које спроводи НАТО.

Сергеј Шојгу је додао да „активност заједничкиһ нуклеарниһ мисија.

„У контексту изузетно оштре ескалације претњи и активности заједничких нуклеарних мисија, НАТО је принуђен да предузме узвратне мере у војно-нуклеарној сфери. У складу са одлуком нашиһ врховних команданата, организован је рад на размештању не Стратешког нуклеарног оружја Руске Федерације на територији Републике Белорусије“, рекао је он.

Шојгу је и додао да су састанци са белоруским колегом „у последње време постали редовни“, што је „посебно важно у контексту брзог раста напетости“.