ЧЕШКА ПЛАНИРА ДА НАБАВИ 70 ТЕНКОВА ЛЕОПАРД 2А8

Вест дана у Чешкој осим куповине 246 борбених возила пешадије ЦБ-90 која ће да замене одслужена стара борбена возила пешадије БВП -2, чешка влада саопштила је план да планира са Немачким министарство одбране о куповини 70 тенкова Леопард 2 у верзији А8.

Цена овог посла за сад теоријски мери се у милијардама, али више детаља није саопштено осима, да ако Чешка склопи овај посао тенкови би требали да уђу у наоружање до краја деценије.

Иначе чешка тренутно има један тенк Леопард 2 А4 који је добила на име испоруке својих тенкова Т-72. Овом тенку требало би да се придружи још 13 тенкова Леопард 2.

Леопард 2А8 је најновија унапређена верзија немачког тенка Леопард 2.

Ова верзија је настала модернизацијом тенка Леопард 2А7ХУ, који је направљен за Мађарску. Немачке оружане снаге су 2023. разматрале да направе почетну seriju od 18 тенкова Леопард 2А8 koji ће заменити 18 немачкиһ тенкова Леопард 2А6 који су донирани Украјини.

Нови тенкови би могли да уђу у службу немачке војске 2025.

Оно по чему се издваја овај тенк у односу на остале Леопарде 2 је топ глатке цеви Рајанметал Л55 калибра 120 мм који се пуни ручно. Тенк може да користи су тенковску муницију калибра 120 мм. Може да користи и гранате са осиромашеним уранијомом. Такође тенк има спрегнут митраљез калибра 7,62 и 12,7 на куполи на Даљински управљивој боребној станици.

Тенк има нови вишесолојни оклоп израђен од челика, волфрама, келвара и керамичких компненти. Повећана је противминска заштита и ојачан је кров куполе. Од додатне заштите тенк поседује активни систем заштите израелске производње Трофи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *