ОКРШАЈИ ТАЛИБАНА И ИРАНАЦА НА ГРАНИЦИ ЗБОГ ВОДЕ СЕ НАСТАВЉАЈУ: Обе стране допремају оклопна возила и артиљерију! ВИДЕО

Принтскрин Твитер

Сукоб талибана и иирнаских граничара се о даље наставља. Жестоке битке око граничне станице Сасули вођене су и током ноћи. У досадашњем сукобу погинуло је осам иранских граничара и 21 талибански борац.

Обе стране довлаче и даље на граничну линију тешку борбену технику, пре свега артиљерију, лака оклопна возила и борбена возила пешадије.

Иранци су да би зауставили напад талибана до одласка артиљерије користили минобацаче калибра 60 мм, док су талибани пребацили батерију хаубица 122 мм Д-30.

Иран је оптужио Авганистан да ограничава ток реке Хелманд да уђе у Иран и да та држава користи воду за своје потребе.

Иначе последњи окршај Иранаца и талибана био је у априлу прошле године. Дана 23. априла 2022 талибани су из заседе отворили ватру на иранску граничну патролу. Граничари су затим разоружани, а два пикапа су заробљена. Наводни узрок напада је тврдња да су ирански граничари прешли на Авганистанску територију. Напад се догодио на прелазу Ислам Кала код места Догхарум на иранској страни истог оног прелаза где су очајни авганистански војници и полицајци када је пао Кандахар 2021 прешли у Иран заједно са оклопним возилима.Тад су се талибани и ирански граничари руковали, а Иранци су пар месеци касније пошто су талибани преузели власт у Авганистану вратили оклопна возила овом исламистичком покрету који је прогласио Исламски емират Авганистан.

    Због напада на иранске граничаре 23. априла 2022 Иранци су послали борбене хеликоптере АХ-1 Кобра да би пружили подршку граничарима и вратили их назад у Иран.

    Иако се чинило да је криза утхнула она је изненада ескалирала данас када су се на граници појавили тенкови Иранске револуционарне гарде Пасдарана. У питању су тенкови Т-72С1 Шилден које је Иран купио из руских вишкова 1993. године око 300 комада и налазе се искључиво у рукама Пасдарана, док је оклопне једнице иранске војске опремљене тенковима Чифтен, М-48 и М-60.

    Односи Талибани и Ирана нису били сјајни осмог августа 1998. талибани који су били господари живота и смрти зауставили су конвој иранских дипломата и погубили их код Мазар Шарифа. Претходне године (1997. ) Иранци су погубили 100 талибанских заробљеника због убиства Абдула Малика Пахлаван господара Фарјаб провинције на северу Авгханистана, иначе Узбека блиског Ирану.

    Делегација Талибана који марширају после повлачења Американаца ка Кабулу у јулу 2021, дошла је у иранску престоницу Техеран на разговоре.

    Иран се граничи са Авганистаном, а две земље имају дугогодишње историјске везе. Дари, облик перзијског језика који је признат као званични, је „лингуа франца“ у Авганистану. Иран је последњих година пружио подршку и авганистанској влади и Талибанима. Неки Афганистанци из шиитске муслиманске заједнице Хазара се такође боре у Сирији у име Ирана.