ОДЛАЗАК НАЈДУГОВЕЧНИЈЕГ ПВО СИСТЕМА: 63 ГОДИНЕ ЧУВАО ЈЕ ОСТРВО ТАЈВАН ОД КИНЕСКИХ АВИОНА, А САД ГА ПЕНЗИОНИШУ

Команда за противваздушну одбрану Ваздухопловних снага одржала је у четвртак 29. јуна церемонију обележавања разградње ракетног система Хавк, који је у употреби 63 године.

Заменик команданта Ратног ваздухопловства, генерал-потпуковник Сун Лиен-Шен, рекао је да су ракете Хавк најдуговјечнији ракетни систем противваздушне одбране на Тајвану, пренела је Војна новинска агенција.

“Не само да је ефикасно попунио празнине у ваздушној одбрани на малим и средњим висинама, већ је служио и као стратешко оружје за одбрану ваздушног простора Тајванског мореуза”, рекао је он.

Усред напетих односа преко мореуза и војних претњи из Кине, јединице противваздушне одбране преузимају одговорност за одбрану ваздушног простора Тајвана и заштиту људи.

Фото: Shutterstock

Он је охрабрио све јединице противваздушне одбране да раде заједно и дају приоритет националној безбедности и добробити народа.

Ракета МИМ-23К Хавк је ракета средњег домета земља-ваздух коју производи Rajteon. Има оперативни домет између 45-50 км и плафон лета од 20.000 м.

Тајван је почео да гаси ракете Хавк 2015. године, заменивши их домаћим ракетним системима Скај Бов.