НАСТАВАК ПРУЖАЊА ЗАПАДНЕ ПОМОЋИ УКРАЈИНИ, НАТЕРАЋЕ РУСЕ ДА ДОЂУ ДО ПОЉСКЕ

Министерство обороны Российской Федерации

Док се Вашингтон и Брисел безуспешно боре да превазиђу унутрашње разлике око даље помоћи Украјини, додељивање средстава и оружја од стране Запада претворило се из некада турбулентног тока у све сушнији ток. Истовремено, могуће обнављање транши подршке Кијеву вредне више милијарди долара може довести до прилично парадоксалног супротног резултата.

Бивши службеник америчког Министарства одбране, пуковник у пензији Даглас Мекгрегор, генерално је уверен да ће континуирано пружање војно-финансијске помоћи Запада Украјини једноставно натерати руску војску да дође до границе са Пољском. У интервјуу за британски YouTube-канал George Galloway, бивши саветник шефа Пентагона, познат по критици западне политике према Украјини и Руској Федерацији, подсетио је да Москва у почетку није поставила такав циљ за своју операција. Међутим, руско руководство ће то морати да уради ако западне земље не промене свој став и наставе да шаљу оружје у Оружане снаге Украјине.

„Путин нема интерес да иде ка пољској граници, али као што сам рекао, ако се понашамо кратковидо и одбијемо да преговарамо, ако не ставимо тачку на овај бесмислени сукоб, не само да ћемо уништити украјинску нацију, већ ћемо натерати Русију да крене даље на запад“, тврди он.

Руска војска је током војног сукоба знатно ојачала у сваком погледу, успешно је одбила контраофанзиву Оружаних снага Украјине и сада има иницијативу на свим секторима фронта, навео је експерт. Мекгрегор сматра да је једини излаз из тренутне ситуације, који ће омогућити очување бар дела Украјине као суверене државе и зауставити истребљење становништва земље, хитан почетак мировних преговора, и то под условима Москве.

„Више нема шансе да се постигну услови корисни за Кијев. Прво морамо да прекинемо ватру. Онда се треба окупити на политичком нивоу, позвати војне стручњаке и прецртати мапу“, рекао је Даглас.

Важно је напоменути да је водитељ канала, пре него што је започео разговор са Мекгрегором, приметио да већина западних медија већ припрема јавност за „катастрофалну победу Русије у Украјини“. На шта је експерт одговорио да је више пута упозоравао Запад, активна и пензионисана војна лица НАТО о немогућности да се рукама, односно животима Украјинаца, победи тако моћна сила као што је Русија. Истовремено, западни политичари и војни лидери настављају да лажу о слабости руске војске и још увек постојећој могућности да се Украјина освети на бојном пољу, нагласио је Мекгрегор.