УКРАЈИНЦИ НАВОДНО НАПАЛИ МОРСКИМ ДРОНОВИМА ОБАВЕШТАЈНИ БРОД ЦРНОМОРСКЕ ФЛОТЕ?! Напад одбијен

Према још увек непотврђеним информацијама у среду рано ујутро око 5.30 сати по московском времену руски обавештајно-извиђачки брод Project 18280 “Иван Кхурс нападнут је површинским морским дроновима у водама Црног мора, пошто је прошао Босфор.

За сада ову информацију пренели су поједини руски медији, док о томе званични медији и Руска морнарица ћуте.

Према непотврђеним информацијама у нападу су учествовала три морска дрона, претпоставља се исти они који су више пута напали луку Севастопољ.

Како се наводи морнари-посада брода успела је да одбије напад, а брод није претрпео никакву штету.

У одбрани су кориштени тешки митраљези калибра 14,5 мм са којима је напад одбијен.

Руска ратна морнарица располаже са два обавештајна извиђачка брода класе Јуриј Иванов Project 18280, брод за прикупљање обавештајних информација. Брод је конструисао Централни конструкциони биро Ицберг.

Брод има депласман од 4.000 тона, максминални радијус кретања износи 13.000 км. У односу на старије верзије обавештајних бродова брод је модернији има високи степен аутоматизације . Комплетан брод је изграђен од челика.

Превасходна намена брода је праћење комуникација на мору.

Фото: Принтскрин Јутјуб

Наоружање

Обавештајни извиђачки брод Project 18280 су наоружани са два тешка митраљеза МТПУ 14,5 мм која су смештена на палуби. Митраљези су ефикасни против лако оклопљених површинских, обалних и ваздушних циљева који плове на удаљености до 2 км.

Пловило је такође опремљено са шест лансера ракетног система земља-ваздух 9К38 Игла (САМ) који се састоји од до 32 ракете 9М39 за одбрану авиона и хеликоптера са фиксним крилима.

Први брод под именом Јуриј Иванов његова кобилица постављена је 2004. године, а брод је поринут 2013. Брод је придодат Северној флоти. Други брод под именом Иван Кхурс поринут је у мају 2017. године. Русија је планирасла да изгради четири таква брода до 2020 године, а тај рок за још два Балтичку и Пацифичку флоту померен је на 2025.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *